Var går gränsen för yttrandefrihet?

Givetvis skall vi i Sverige värna om vår yttrandefrihet och rätten att framföra våra åsikter, men var går den yttersta gränsen för detta?

   Har man passerat denna gräns när myndigheterna tillåter att bränna en koran och förnedra flera miljoner muslimer och deras religion? Kan det vara så som grundlagsskyddet skall fungera?

   Kan det vara en grundlagsskyddad rättighet att förnedra en religion? Som i detta aktuella fall med Högernationalisten Rasmus Paludans provocerande koranbränning i Stockholm.

   Vi i Sverige verkar ha en mycket naiv polismyndighet som tillåter att bränna en koran i närheten av Turkiets ambassad. OM nu myndigheterna måste tillåta denna koranbränning så borde tillståndet utfärdas till en lämpligare plats. Exempelvis långt ute på landsbygden eller långt inne i skogen.

   Dom svenska myndigheter borde väl ha i åtanke, och blivit varnad av den danska koranbränningen och dom oerhörda reaktioner som den koranbränningen föranledde. Även Muhammed karikatyrerna som publicerades för tio år sedan. Lars Vilks Muhammedteckningar föreställande profeten Muhammeds ansikte på en rondellhund. En handling som också väckte mycket starka reaktioner runt om i världen. Reaktioner som till och med ledde till dödligt våld i vissa demonstrationer.

   Det måste väl finnas möjlighet att stoppa vissa typer av demonstrationer. Allt kan väl inte vara tillåtet enligt den grundlag som finns. Att skymfa olika religioner genom att bränna böcker är lika avskyvärd vilken religion det än gäller. Givetvis en mycket känslig fråga. En fråga som jag tycker består av två delar. Det ena är ett tillstånd att demonstrera och framföra sin åsikt på, och hur man framför detta budskap. Den andra delen i det hela är var platser skall vara som man ger tillståndet till. Som i detta fall med koranbränningen var verkligen platsen nära den turkiska ambassaden en lämplig plats?

   Mycket pinsamt för Sverige är att personer i form av Chang Frick och Christian Peterson med koppling till Sverigedemokraterna har medverkat till denna koranbränning och skymfning av muslimer och den islamistiska religionen.

   Dessa Sverigedemokraters agerande för ju tankarna till hur Nazisterna började trakassera den judiska befolkningen i Tyskland under 1930 talet trakasserier som senare övergick till att mörda miljontals judar. Är denna handling ett sätt för vissa falanger i Sverigedemokraterna att testa hur långt man kan driva sitt förakt och hat mot muslimer och den muslimska religioner? Det för ju också tankar till samma tillvägagångssätt som Putin har använt under ett antal år. Först testar han världens reaktioner när han intog den ukrainska Krimhalvön. Reaktioner som i stort sett uteblev, vilket han kunde tolka som att då är det ok att fortsätta att invadera resten av Ukraina.

Är det samma taktik och tillvägagångssätt som har lett till att det finns personer inom Sverigedemokraterna som vill testa sina teorier och teser hur långt man kan driva sitt hat mot muslimer?

Förintelsen av de tyska nazisternas utrotning av drygt sex miljoner judar och ca sju miljoner andra människor mellan åren 1933-1945 borde väl verkligen vara ett varnande exempel på hur man steg för steg kan förflytta illdådets gränser.

Martin Stugholm.

Powered by Labrador CMS