Ung Reporter

TV: Unga lokala konstnärer ställde ut på Kärnan

ÖSTERSUND(JT) Ett flertal lokala konstnärer ställde i helgen ut sin konst på Kärnan i centrala Östersund. De flesta av konstnärerna närvarade för att prata med besökare om sina verk. Jämtlands Tidning träffade två av konstnärerna för att prata om deras verksamheter, konst och kulturscenen i Östersund.

Publicerad

Evelina Söderström heter den av konstnärerna som arrangerat det hela. Många av kulturskaparna känner varandra från secondhand- och kulturföreningen Jamtlanta Kultur. Som hade vernissage i samband med en försäljning på Tingshuset under konstens vecka förra året. Sedan dess har konstnärerna sett till att hålla kontakten, och Evelina har sett till att saker blivit gjorda. 

– Jag har varit konstnär ganska länge, jag flyttade till Östersund för bara tre år sedan, och har alltid velat ställa ut. Men när jag skulle göra det så var det, tyvärr, rätt mycket åldersdiskriminering, och rätt svårt och dyrt att komma in i konstnärsgrupperna. Så jag kände att jag drar i gång något eget helt enkelt, berättar hon. 

Evelina Söderström, 23, har arrangerat utställningen på kärnan.

Evelina Söderström är född i Tallinn. Och har bott på många platser runt om i Europa. Stockholm, London och Portugal är några platser hon listar. Och kulturen, den finns i blodet. 

– Min mamma, hennes systrar, min mormor och min mormors mamma har alla haft konstverksamheter och målat hela livet. Så jag antar att jag fått ärva. Kvinnorna i vår familj, de målar. 

Jämtlands Tidning träffade även Erik “Moss” Evertsson. Just nu går han sista året på Wargentinskolan. Han har målat större delen av sitt liv, och har deltagit på flera utställningar, både med gruppen som ställde ut i helgen, och tillsammans med andra. 

– Det finns väldigt många unga konstnärer som inte har någon plats för att visa upp sin konst. Så det är jättefint att vi får den här chansen att visa oss, och så är det väldigt bra för konsten i Östersund. Konst är en viktig del av att vara människa, och jag tycker att fler bör ta del av den, säger Erik. 

Erik “Moss” Evertsson.

Han uppmanar andra unga konstnärer att ta tag i att delta på utställningar. 

– Det är bara att skriva, det tänker jag att många unga konstnärer inte gör, många är som jag, ganska introverta och vill inte prata med folk, men det är bra att bara skicka ett meddelande på kanske Instagram och säga hej, jag vill ställa ut.

 

 

 

Powered by Labrador CMS