Ung Reporter

Urban Olausson ägare av Tivars gårdsmejeri och Café

Tivars gårdsmejeri och café: en del av lokalkulturen

NORDERÖN (JT) Tivars gårdsmejeri och café, mer känt som bara Tivars, öppnades 2011 och är en knytpunkt på Norderön. I den hemtrevliga cafébyggnaden intill vattnet kan man njuta av lokal mat med utsikt över den jämtländska fjällvärlden och Storsjöns kluckande vatten.

Publicerad

Solen står högt på himlen och solstrålarna får det lugna vattnet i Storsjön att glittra. Gruset på vägen som leder fram till Tivars knastrar behagligt under skosulorna. Flera av borden som står på trädäcket alldeles intill vattnet är upptagna av ätande gäster. Cafébyggnadens dörrar är öppna på vid gavel i sommarvärmen och inbjuder till ett besök. Menyn består både av matigare alternativ men också av fika och glass. Tivars ägare Urban Olausson berättar att deras koncept utgår från att servera lokal mat till ett vettigt pris så långt det går. Matgäster går förbi bordet där vi sitter och pratar, någon med en glass i handen och en annan med en aptitretande hamburger tallrik.

Utsikt från trädäcket med uteservering

Nyfiket frågar jag Urban vad som gör Tivars unikt, hans svar lät inte vänta på sig.

– Omgivningen och miljön!

Jag kan intyga att miljön som råder på Norderön där Tivars är belägen är ensam i sitt slag. Förutom det slående naturskådespelet berättar Urban att det lokala är en viktig del av Tivars. Både genom samarbeten med andra lokala verksamheter så som golfbanan på Norderön, men också genom flexibilitet när det kommer till kunder.

Tivars är nämligen öppet året runt för besökare. Utöver mat och andra läckerheter i gårdsbutiken kan man hyra sig antingen en kanot eller en kajak för en tur ut på Storsjön. Tivars har ett brett utbud med något för alla.

Efter att ha sagt adjö till Urban Olausson går jag och min vän ut till uteserveringen och sätter oss bland de andra gästerna. Muntra samtal och skratt hörs från sällskapen runt omkring. Glassen i min hand smälter snabbt av solens heta värme. Tre glada damer sitter vid bordet framför oss. Dessa har under dagen vandrat runt på Norderön för att upptäcka sådant som man lätt missar från bilen.

Två av dessa damer har besökt Tivars flertalet gånger samtidigt som den tredje, liksom jag, var där för första gången. Nyfiken som jag är frågar jag vad de tycker om Tivars, för vem kan inte svara bäst på den frågan om inte just besökarna. Katarina Ryckenberg, Maria Kalitta och Marianne Forss var eniga i sitt svar, att Tivars är ett perfekt ställe att besöka nu i sommar. Ett ställe som bjuder på fin utsikt med servering både ute och inomhus.

– Något jag brinner för är en levande landsbygd och Tivars bidrar till just det. Så genom att jag är här hjälper ju jag också till och bidrar till en levande bygd.

Med Maria Kalittas tänkvärda ord i bakhuvudet lämnar jag Tivars bakom mig för att snart återkomma.

Powered by Labrador CMS