Tufft när Strömsund ska tackla 30 miljoner i beräknat underskott

STRÖMSUND (JT) Frågan som många ställer sig idag är hur överskottet som Strömsunds kommun fick från 2022 med hela 39 miljoner ändå blir ett planerat underskott med närmare 30 miljoner 2023. Kommunalrådet och ekonomichefen har fullt upp med att försöka förklara den kommunala redovisningslagen för medborgarna i kommunen.

Publicerad

– Det innebär att man inte kan flytta överskott mellan åren så som man kan göra i ett vanligt företag. Överskottet från ett år går in i det egna kapitalet och stärker kommunens ekonomi, men det är inte några pengar man kan använda i verksamheten. Det går däremot att göra investeringar, renovera och bygga eller göra inköp utan att ta lån. Det är svårt att förklara, men nästa år blir det noll, och så börjar det om, säger Susanne Hansson, kommunalråd (s),

Strömsunds kommun är inte ensam om att vänta på besked från regeringen om när, eller om det kommer statliga pengar för att stötta ekonomin.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, där alla Sveriges kommuner och regioner är medlemmar, påpekar i sin senaste ekonomirapport att de ekonomiska utmaningarna för kommuner och regioner blir alltmer påtagliga. ”Många kommuner och nästan alla regioner förväntas redovisa underskott både i år och nästa år.” Resultaten faller i år till minus 6 miljarder och förväntas falla till minus 28 miljarder 2024 om inga åtgärder vidtas.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS