Helen Löfgren Larsson är chef på AVA-enheten i Strömsunds kommun.
Helen Löfgren Larsson är chef på AVA-enheten i Strömsunds kommun.

Strömsundsbor ska börja samla in matavfall

STRÖMSUND (JT) Nu blir matavfall en het fråga för hela Sverige när en ny lag träder i kraft från 1 januari 2024. Flera kommuner har sedan tidigare samlat in matavfall på frivillig basis, men nu blir det obligatoriskt, också för Strömsunds kommun.

Publicerad

Om några veckor kompletteras den vanliga gröna soptunnan med ett brunt kärl.

– Det här är ingenting som vi har hittat på. Det är en lag om obligatorisk matavfallsinsamling för att klara av EU:s och riksdagens krav från och med 1 januari nästa år. Då måste köks- och livsmedelsavfall sorteras ut och omhändertas. Kommunen har också beslutat om att införa ett insamlingssystem från 1 oktober 2023. Investeringsmedel har använts för att köpa in två nya bilar med två olika fack ett för matavfallet och ett för restavfallet. Kostnaden för bilar uppgår till 6,6 miljoner, containrar och kärl till drygt 5 miljoner. säger Helen Löfgren-Larsson chef på AVA-enheten i Strömsunds kommun.

Trycket på kundtjänst med synpunkter både på kravet om utsorteringskrav på matavfall och taxekostnad är stort. AVAs chef säger att det är svårt att svara på hur taxekostnaden slår, eftersom det är individuellt.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS