Om krisen eller kriget kommer.

Strömsund tvingas betala 750 000 kronor – överträdde säkerhetsskyddslagstiftning

STRÖMSUND (JT) För ett år sedan konstaterade Länsstyrelsen i Norrbotten att Strömsund som en av tre inlandskommuner hade överträtt säkerhetsskyddslagstiftningen. Det kom då ett beslut på en administrativ sanktionsavgift på 1,5 miljoner kronor för Strömsunds kommun. Efter överklagande har nu Förvaltningsrätten halverat avgiften som hamnat på 750 000 kronor. Också Pajala och Sorsele kommuner har överklagat beslutet och fått sänkta sanktionsavgifter.

Publicerad

Sedan den 1 december 2021 har Länsstyrelsen i Norrbotten uppdraget som tillsynsmyndighet gällande säkerhetsskydd. Länsstyrelsens tillsyn omfattar bland annat kommunerna och regionerna i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. 

Syftet med uppdraget är att säkerställa att de som hanterar uppgifter eller verksamheter som kan påverka Sveriges säkerhet också följer den lagstiftning som reglerar hur det ska gå till. 

– Jag kan inte kommentera vad Länsstyrelsen i Norrbotten anser att Strömsunds kommun brister i då det råder sekretess på stora delar. Men det Förvaltningsrättens dom visar är bland annat att Länsstyrelsens bedömning rörande storlek på sanktionsavgift var felaktig och att vi hade rätt i stora delar av det vi påpekade i vår överklagan, säger Richard Persson, säkerhetsskyddschef i Strömsunds kommun. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS