All fisk slaktades ut vid fiskodlingen i Gäddede.
All fisk slaktades ut vid fiskodlingen i Gäddede.

Smittsam sjukdom stängde fiskodling i Gäddede

GÄDDEDE (JT) Förra året tvingades fiskodlingen i Gäddede att slakta ut all fisk sedan den drabbats av en kronisk njursjukdom och fortfarande ligger de tomma kassarna kvar i sjön Hetögeln.

Publicerad

 JT skrev i juli förra sommaren om de problem som den norskägda fiskodlingen drabbades av sedan den fisk som består av Regnbåge och Röding smittats av njursjukdomen BKD. Smittan kom enligt uppgift via yngel från en fiskodling i södra Sverige där all fisk där fick slaktas ut. 

Företaget sålde både fisk för utsättning i sjöar och fisk till butiker, bland annat till den kända ”feskekörka” i Göteborg. Förra sommaren uppgav Kjell Jonasson som arbetat i 20 år vid fiskodlingen att all fisk i de 13 kassarna tvingades att slaktas samt att kassarna skulle saneras med samma slags medel som används i djurstallar och där bryggor och garn spolades över med högtryckstvätt.

Totalt handlade det om tio till 15 ton som fick slaktas ut och såldes som matfisk till Stockholm och Göteborg på fiskauktioner. Efter saneringen var det tänkt att sätta in ny fisk i kassarna men de är fortfarande tomma. Idag säger Kjell Jonasson:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS