Knarkanvändning i Strömsund kryper ned i åldrarna

STRÖMSUND (JT) En oro om förekomsten av droger fanns med när allmänheten kunde ställa frågor på kommunens hemsida om den så kallade skolutredningen. Oroliga föräldrar hänvisades till lärare, rektor eller elevhälsan och till att man jobbar dagligen med de problem som brukar finnas.

Publicerad

– Jag har arbetat som polis i Strömsund sedan 2010 och ser en oroväckande trend att narkotika och andra droger går neråt i åldrarna, säger områdespolisen Jonny Jonsson.

– När jag började var det mest på gymnasiet vi såg användning, men nu förekommer det droger också i högstadiet och i enstaka fall även ner på mellanstadienivå. Man måste vara i fas med vad som händer. Det finns påverkan från gängkriminella aktörer inte långt ifrån oss som exempelvis Sundsvall. Dessa aktörer har ett stort våldskapital där de försöker positionera sig på den lokala narkotikamarknaden. Det finns en signalerad oro från civilsamhället som hör av sig till oss eller så kommer det tips från skolpersonal och vårdnadshavare. Vi kan arbeta uppsökande och prata med ungdomarna. Är det så att någon upplevs påverkad alternativt att konkret information gör gällande att missbruk föreligger görs en orosanmälan till socialtjänsten. Anmälningarna har blivit fler och droganvändningen har gått ner i åldrarna. Det kan vara svårt att lokalisera allt då mörkertalet är större än vad statistiken uppvisar, säger Jonny Jonsson och påpekar att det är ett ”upptäcktsbrott”, vilket hänger ihop med hur många poliser som faktiskt är ute och rör sig, och om poliserna räcker till.

En undersökning som gjordes i våras om skolelevers drogvanor kommer att analyseras under våren, liksom resultatet av avloppsmätningen som kan ge svar på förekomsten av narkotika och andra preparat. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS