Mánja Waldman, en flyttfågel som slagit sig ner i Backe.

Inflyttad konstnär ställer ut på biblioteket i Backe

BACKE (JT) Det blev Backe i stället för Bräcke för Mánja Waltman när hon hittade huset som passade henne perfekt. Ett gult hus som tidigare varit biograf och där det finns en scen. Hon är en flyttfågel med rötter i Finland och är en mångsysslande kulturutövare. Mánja frågade om hon fick ställa ut på biblioteket i Backe, och där blev det första tillfället att se exempel på hennes konst.

Publicerad

 – Jag är också singer/songwriter och jag komponerar musik och är med i styrelsen för Lilith Eve som är ett nätverk för kvinnliga låtskrivare . När jag gör min konst använder jag alla möjliga tekniker, målningar med akryl eller olja, tusch eller akvarell och ibland gör jag collage, berättar Mánja Waltman. Hon kallar sig för flyttfågel och har sina rötter i Finland där hennes pappa var officer som ständigt fick flytta runt med sin familj.

– Det är intressant att se hur människor är på olika ställen. Jag har bott i Skåne och nu senaste bodde jag i Överum i Kalmar län. Här i Backe ska jag stanna tills någon däruppe säger något annat. Jag har blivit väldigt väl mottagen här. Men i vintras, det var jobbigt med kylan. Jag kunde inte använda händerna och hittade inga lämpliga vantar. Nu har jag skaffat ull som jag ska karda och sticka själv! Jag har alltid projekt i gång och jag vill verkligen sätta Backe på kulturkartan. Och tänk om det blev tågtrafik på järnvägen som går här! Jag vill också sätta i gång med teater på allvar, och bilda en teatergrupp. Nu har jag ju plats för det. Kultur är jätteviktigt, och det spelar också roll för folkhälsan och jag är mån om att människor ska må bra. Det är nog anledningen till att jag också har en utbildning som sjuksköterska, säger Mánja som är både konstvetare, antikvetare och har varit bildlärare förutom allt det musikaliska intresset.

– Världen måste bli en bättre plats! Kriget har påverkat mig och min pappa var helt klart krigsskadad. Sveriges minoriteter har alltid engagerat mig, och jag sjunger på jiddisch, romani chib, meänkieli, finska och en del sånger kan jag också på samiska.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS