Ilska i Rossön över fiskdöd när kraftverk stryper vattenflödet

ROSSÖN (JT) Man hör hur fiskarna ligger och plaskar i vattnet nedanför spärrdammen i Lillflyforsen säger Erik Bryntesson från Rossöns Fiskevårdsområde. När vattenflödet från dammen stryps så blir fisken kvar och ligger och flämtar mot en säker död.

Publicerad

Regeringen med miljöminister Romina Pourmokhtari har nyligen meddelat att miljöanpassningen skjuts upp med tanke på elförsörjningen.

– Vi har skrivit till regeringen och vi vill att något görs för att återställa torrfårorna. Här fastnar all sorts fisk: sik, abborre, öring, gädda, mört och många andra arter. Vi får inget gehör trots att miljöanpassning finns med både nationellt och som ett krav från EU, säger Erik Bryntesson. 

–Så fort kraftbolaget måste släppa vatten i den här dammen drabbas fisken när vattnet sedan stängs av och det blir masslakt i torrfåran. Det finns inga lagar och regler som gäller. Det skulle kunna gå att ordna bara man tänker till. Minimitappning året om med faunapassage så fiskar kan ta sig förbi dammen vore en önskvärd åtgärd. Vintertid när elbehovet är som störst krävs inte så mycket vatten i fåran för att fiskar och andra djur ska överleva vintern. Vår, sommar och höst kan man öka flödet något. Vill kraftbolaget ta vara på vattnet som släpps kan de även bygga ett minikraftverk. Särskilt vid vårfloden måste de släppa vatten då överledskanalen till kraftverket i Borgforsen inte klarar det kraftiga vårflödena. Det är så konstigt; om man som privatperson eller förening vill anlägga en flytbrygga i sjön finns det en massa hinder men aldrig för ett kraftverk, säger Erik Bryntesson som har varit vid dammen och fångat fiskar som fastnat i grubborna sedan 30 år tillbaka. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS