Hårda åtgärder mot fiskodling efter konstaterad fisksjukdom

Strömsund (JT) Vattudalens Fisk med odlingar i Gärdnäs har fått stänga anläggningen och inga obehöriga får göra besök. Orsaken är att Länsstyrelsens kontroll visade att fisk smittats och drabbats av den kroniska bakteriella njurinflammationen BKD. Länsstyrelsens representant är orolig över att smittan kan sprida sig.

Publicerad

– Jag är mest orolig för de vilda bestånden och att det blir ytterligare spridning. Länsstyrelsen kan inte göra så mycket annat än att fundera på restriktioner på transporter av fisk. Det finns också en risk med att båtar eller andra vattenfordon, vattenskotrar, ja allt flytetyg som flyttas mellan sjöar kan vara smittspridare. SVA anser att just det är en minimal risk, men det är ändå en risk, och vi har också allemansrätten att ta hänsyn till, säger länsfiskekonsulenten Joakim Svensson, Länsstyrelsen Jämtland. 

 – Det är troligtvis en så kallad horisontell smitta som gått från den vilda fisken in till den odlade fisken, säger Natalie Biguet, hållbarhets- och strategichef hos Vattudalens Fisk. 

– Vi utför kontinuerligt provtagningar på både hållen fisk och stamfisk (föräldrafisken) för att försäkra oss om att vi föder upp friska fiskar. Fisken som blev positiv i det här fallet kläcktes fram från friska föräldrar men vi vet också att BKD finns hos vild fisk i vissa svenska inlandsvatten där Ströms Vattudal är ett av de vattnen. Sverige har sedan 80-talet bedrivit ett kontroll- och utrotningsprogram mot BKD i inlandsvatten och är idag det enda landet som fortsatt har den här särregleringen. I och med programmet finns bland annat det här spärrstoppet. Det betyder att inga obehöriga får besöka anläggningen tills att saneringen är klar och godkänd. Det kan vara studiebesök eller forskningsprojekt som får vänta. Vi arbetar tillsammans med Jordbruksverket med rådgivande stöd från SVA. Saneringsplanen lär vara klar och till oss inom en snar framtid och inom dess ramar finns även den period där det ska stå tomt i en månad, uppger Natalie Biguet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS