Miljonböter till Strömsunds kommun för allvarliga säkerhetsbrister

STRÖMSUND (JT) Som en av tre i Norrland som utretts bedöms kommunen brista i tillämpningen av säkerhetsskyddslagen, men Strömsunds kommun överklagar.

Publicerad

Det är Länsstyrelsen i Norrbotten som på Regeringens uppdrag utrett kommunerna i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län. Anledningen är det förändrade säkerhetsläget. Av dessa kommuner har tre bedömts brista och ålagts böter. Det är frågan om Sorsele (2 miljoner i böter), Pajala (drygt 1,8 miljoner) och Strömsund (1,2 miljoner).

I Strömsunds fall är det frågan om rikets säkerhet utifrån säkerhetsskyddslagen. Vilka brister som identifierats är under sekretess, men det kan handla om hur kommunen hanterar känslig information.

– I de här fallen har vi bedömt att kommunerna har gjort överträdelser och därför har vi tagit beslut om sanktionsavgift, säger Karin Börjesson, avdelningschef på Länsstyrelsen i Norrbotten, i en kommentar till SVT Norrbotten.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS