Ung Reporter

Lo Ekström med två av sina gotlandsruss, Queen L. till vänster och Guldhagens Fjalar till höger.

Lo jobbar med ponnytrav

ÖSTERSUND (JT) Ponnytrav är en sport som har utvecklats och vuxit hos barn och ungdomar de senaste åren. På travskolan i Östersund finns det olika kurser man kan gå för att lära sig att köra, rida och sköta hästar. Lo Ekström är en av dem som jobbar på travskolan i Östersund och leder kurserna där.

Publicerad

Lo är uppvuxen i Östersund och fyller 21 i år. Hon fick intresset för hästar av sin syster som alltid hållit på med hästar, så Lo började med ridhästar. När Lo sedan flyttade till en gård så växte intresset. Idag har Lo sex hästar hemma på gården: tre shetlandsponnyer som hon avlar på och tre gotlandsruss som hon tävlar i ponnytrav med.

– Jag har funderat på om jag vill jobba med hästar och bli travtränare i framtiden, för det är träningen jag tycker är spännande och att se hur hästarna utvecklas. Men jag tänker att jag håller det på hobbynivå, då jag vill plugga vidare just nu, säger Lo Ekström.

Lo har många fina travminnen med alla sina hästar men hennes bästa minne var när hon startade på Jägersro i Hugo Åbergs Lilla pris. Det gjorde hon med Queen L., som är ett av Los gotlandsruss. Hon tycker att det var riktigt häftigt att starta där för det var så stor arena och många fina hästar.

Man får börja tävla i ponnytrav redan när man är åtta år, då man får tävla med shetlandsponny, kategori A. Du får köra shetlandsponny tills året du fyller 15. Från och med det året du fyller 13 år får du börja köra gotlandsruss, kategori B, tills du fyller 25 år.

Det finns många utmaningar när man kör trav, då det är tight i loppen och det går fort. Så det gäller att ha koll på alla sina grejer. Det är klart att det kan ske olyckor. Allt kan ju hända eftersom att det är levande varelser, men Lo säger att hon har varit förskonad från olyckor med hästarna.

Hon avslutar:

– Travskolan i Östersund är en jättebra start för den som vill börja med trav om man inte känner någon. Andra börjar med trav för att deras kompisar eller släkt håller på med det. Det är väldigt lätt med travet och hästarna att hjälpas åt där. Om man är intresserad av att börja på travskolan så kan man kontakta oss på facebook eller på Östersundstravets hemsida.

Powered by Labrador CMS