Släcker vi ned utan uranbrytning?

Vi kommer tydligen återgå till stenåldersmörker om vi inte stödjer brytning av uran i Sverige.

I Göteborgsposten beskriver Romina Pourmokhtari, Sveriges miljö och klimatminister, regeringens snabbspår för utredning av laglig uranbrytning i Sverige. 

I samma artikel förklarar ministern också att om ingen sitter på en okänd energilösning och vi vill ha lampor som lyser, finns inga alternativ för att nå målet med grön omställning. Det här är mycket märkligt. Plötsligt blir den gröna omställningen beroende av kärnkraften. 

Vi kommer tydligen också återgå till stenåldersmörker om vi inte stödjer brytning av uran i Sverige. Precis lika lite som Ebba Buschs och hennes vilja att människor skall ge sig ut och tävla i att leta mineraler för att få sin alldeles egna lilla gruva runt hörnet ger Pourmokhtari mycket lite känsla av förtroende i frågan. 

Här handlar det om ekonomi och önskan att göra Sverige till en attraktiv stormakt när det gäller mineraltillgångar. Kosta vad det kosta vill. Vatten som försörjer stora delar av Jämtland eller annat trams får inte plats i visionen. 

Om någon av ministrarna skulle vilja vara snäll att förklara hur de tänker runt miljö, vattenförsörjning och oss som bor ovanpå, vore man tacksam. 

Det är lätt att tro att ministrarnas motsvarigheter till ”Not in my back yard” i stället uttalas ”We don’t care”.

Irene Sandberg, Oviken 

 

Powered by Labrador CMS