Stjärnbacken i Åre där Åre Lavincenter har sin verksamhet.

Drevsnöflak kan orsaka stora laviner

ÅRE (JT) Det har varit mycket hårt fjällväder de sista dagarna vilket har bidragit till tjocka drevsnöflak på läsluttningarna. Sista tiden har det kommit många rapporter om fjärrutlösta och skidåkarutlösta laviner från Åreskutan, främst vid trädgräns. Vid mycket nysnö och som det nu är, ett underliggande skarlager, kan nya snön lätt släppa och orsaka en lavin.

Publicerad

Trots att lavinfaran inte är annorlunda än andra år är risken ändå något att ta mycket allvarligt på. I helgen gjordes flertalet observationer om naturliga laviner, främst under natten. Under dagen skedde flera skidåkarutlösta laviner. Orsaken är nysnön som kommit och lagt sig som drevsnö i tydliga flak ovanför den tidigare skaren.

Skistar har lavinbekämpat på flertalet platser runt Åreskutan, bl a Getvallen, Svartberget och Rödkullen helgen som var. Just drevsnöflak kan orsaka stora laviner så skidåkare bör vara försiktiga vid offpiståkning.

Rickard Svedjesten är ordförande för Fjällräddningen Jämtland.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS