Ska vi reda ut det här med pensionerna?

M: Till saken hör att vi i mars månad sträckte ut en hand till S för att göra upp om pensionerna. Det vägrade de, för de ville blidka V.

1. Regeringen lade en budget med ett förslag på garantitillägg som fått stark kritik från alla relevanta remissinstanser. Förslaget skulle innebära 1000 kr till dem som inte jobbat, medan de flesta som jobbat skulle få 0 kr.

2. Vi menar att pensionerna måste höjas men att det måste ske på ett rättvist sätt. Vi lade därför ett förslag som innebär att alla får höjd pension, samtidigt som de som har det allra sämst ställt får 1000 kr mer i månaden. 

3. Vårt förslag har majoritet i finansutskottet. S/V/C/MP enades om en överenskommelse som är mycket lik S ursprungliga förslag men som inte ger lika mycket till pensionärerna. De avsåg att lägga det förslaget som en reservation i finansutskottet. Men som alltid måste man följa reglerna, och de reservationer (i praktiken motförslag) som läggs måste rymmas inom ”ärendets ram” - som det så fint heter. Det är en regel som finns av en anledning och som vi alltid respekterat. 

4. Men nu är S och C jättearga. De tycker inte det ska vara så noga med de reglerna längre. Tydligen är vi jobbiga som tycker att samma regler som gällt för våra reservationer tidigare nu också ska gälla för deras. Morgan Johansson kallar oss ”paragrafryttare”. Vi skulle föredra en justitieminister som respekterade paragrafer i något större utsträckning. 

5. Till saken hör att vi i mars månad sträckte ut en hand till S för att göra upp om pensionerna. Det vägrade de, för de ville blidka V. Hade de tagit vår utsträckta hand hade svenska folket sluppit bevista den cirkus som S/C/V/Mp allena är ansvariga för.

Maria Malmer Stenergaard ( M) talesperson pensionsfrågor.

Saila Quicklund riksdagsledamot (M) Jämtlands län. 

Powered by Labrador CMS