En ungdomsmottagning i varje kommun - förslag som gick igenom

LÄNET (JT) Den nuvarande situationen med tre ungdomsmottagningar i tre av länets kommuner kan komma att förändras. Vänsterpartiet har nämligen fått bifall från hälso- och sjukvårdsnämnden för ett förslag att det ska finnas en i varje kommun. Dessutom ska frågan om digital mottagning utredas.

Publicerad

Det finns idag en ungdomsmottagning i Östersund med filialer i Strömsund och Sveg. De drivs av Region JH i samverkan med länets kommuner. Kommunerna samverkar genom att tillsammans finansiera en kuratorstjänst på heltid, förutom i Sveg där Härjedalens kommun i stället tilldelar ungdomsmottagningen en socionom en dag per vecka. Dessutom står kommunerna för lokalkostnader.

-Ungdomsmottagningar bör finnas där unga är och tillgängligheten är särskilt viktig för dom som av olika skäl har svårt att förflytta sig över länet. Besöksstatistik visar att verksamheten idag inte når ut brett över länet vilket i praktiken skapar en ojämlik tillgång till behovsanpassad vård och stöd för länets unga, säger Marie Svensson som är initiativtagare till motionen.

En utökning bygger på att samarbetet mellan kommunerna fortsätter och kostnaderna för personalbehovet beräknas till 350 000 kronor per år, vilket motsvarar en läkare, en barnmorska och en kurator var sjätte vecka.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS