Ralph Rentzsch har fel – lyssningen på P4 Jämtland ökar

P4 Jämtlands kanalchef Olof Ekerlid svarar på kritiken från Ralph Rentzsch, ansvarig utgivare och chefredaktör för Jämtlands Tidning.

Jämtlands tidning har nyligen ägnat två ledarartiklar åt P4 Jämtland. Ralph Rentzsch gillar inte det han hör. Det är förstås tråkigt och vi tar tacksamt emot alla synpunkter men det är inte dessa jag vill bemöta här. Däremot vill jag rätta honom på en punkt. Han skriver upprepade gånger att ”vi får betala en femma om dagen på skattsedeln” till P4 Jämtland.

I själva verket är public service-avgiften på maximalt 1 329 kronor per person och år, det vill säga cirka 3,60 kronor om dagen. De pengarna går till Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio. Den del som går till hela Sveriges Radio motsvarar 1,31 kronor per dag. En liten del av dessa 1,31 kronor går alltså till P4 Jämtland.

För de pengarna gör vi varje dag journalistik av hög kvalitet, som länsborna uppskattar och vill ta del av. Det bästa måttet på om vi gör ett bra jobb är inte vad en ledarskribent tycker, utan den kontakt vi har med våra lyssnare varje dag och de lyssnarundersökningar som vi gör regelbundet. Den senaste presenterades för ett par veckor sedan och visar på en liten ökning jämfört med årets första mätning. Över 40 000 personer lyssnar på P4 Jämtland en vanlig dag. Det gör att vi ligger i topp bland P4-kanalerna sett till lyssning i förhållande till antal invånare, bara Gotland hade högre lyssning i den senaste mätningen. Tack för att ni lyssnar, fortsätt med det och hör gärna av er direkt till mig om ni har synpunkter på innehållet!

Olof Ekerlid, kanalchef P4 Jämtland

Svar från Ralph Rentzsch:

Som vanligt gör Olof Ekerlid sig dum.

Han försöker framstå som att han inte förstått vad jag menar.

Därför ska jag förklara det tydligt.

P4 Jämtland har de facto monopol på lokal nyhetsförmedling i radio i länet.

Att blåsa upp sig och påstå att lyssnarsiffrorna tyder på att man är bland de bästa i Sverige är rent ut sagt korkat.

Vem konkurrerar ni emot här i länet?

Ekerlid drar inga slutsatser av att bara 30 procent av länsborna lyssnar på den enda lokala public servicekanalen.

Dessutom är det väl så att P4 ligger som förval i kuddradion på länets vårdinrättningar. Något som knappast lär bidra till att få folk att tillfriskna.

Nu har Ekerlid räknat ut att en liten del av 1.31 per dag går till P4 Jämtland.

Hur han nu vet det eftersom han på en fråga förra året från mig i denna tidning uppgav att han inte visste budgeten för stationen.

Nej, vilken chef håller reda på sånt!?

Härmed tror han sig ha rundat problematiken, det kostar ju bara kanske 0.4 skattekronor per dag att lyssna på P4 Jämtland.

Nu är det ju inte så att jag är ensam om att tycka att P4 Jämtland har problem med kvaliteten på sändningarna. Det visar de inlägg från lyssnare som nu även droppar in som debattinlägg.

Det är dessutom så att det kostar lika mycket att göra usel radio som bra radio!

Men det kanske stationschef Ekerlid missat!!?

Jag tycker verkligen att ni länsbor ska höra av er direkt till Ekerlid och säga er mening om flamset och tramset i sändningarna.

Vi som jobbar på länets lokaltidningar konkurrerar hela tiden med varandra, både med pris och innehåll. 

Och det är jättebra för länsborna.

Gillar man inte innehållet säger man upp prenumerationen.

Jämtlands Tidning ökar hela tiden. Det beror på att vi hela tiden gör vårt bästa och försöker bli bättre, trots att vi har små resurser och är länets minsta redaktion.

P4 Jämtland är länets största redaktion. Så Olof Ekerlid, se nu som stationschef till att förvalta public serviceradion i länet så att alla länsbor lyssnar på den.

Inte för att de måste och för att det inte finns lokala alternativ, utan för att den är bra och man vill lyssna!

Ralph Rentzsch

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Jämtlands Tidning

Powered by Labrador CMS