Full fart rakt igenom föreställningen med Ådalsbandet.
Full fart rakt igenom föreställningen med Ådalsbandet.

Musikberättelse om skotten i Ådalen drog hundratals besökare till Döda fallet

DÖDA FALLET (JT) Ådalsbandet bjöd upp till en fantastisk musikberättelse om vad som hände den 14 maj 1931, Ådalskravallerna när fem unga människor fick sätta livet till.

Publicerad

Man fick en mycket bra bild av vad som hände när drygt 2000 personer samlades för att i enad front bege sig i en demonstration mot “svartfötterna” som var belägrade i hamnen, när skotten ljöd!

Det var alltså 91 år sedan som svensk militär sköt fem ungdomar till döds, den 14 maj 1931 ett datum som för alltid förknippas med ett mörkt datum i svenska historia och det var först när Tore Andersson med sin trumpet blåste
eldupphör som det blev tyst i Lunde.

Huvudrollen i musikpjäsen har Mathilda Lindgren, en sångfågel, dansare och trumpetblåsande tjej. Hon trollband publiken med sitt sätt att vara när hon mellan sångerna berättade hur det hela utspelades. Med en enorm inlevelse dansade hon och framförde sånger kring historien om det brutala och hemska som hände i Ådalen 1931.

-Eldupphör är en musikföreställning som Toni Naima och Lars Boden har skrivit, musiken berättar om Tora(eller Tore) Arespond eller Andersson som var den som blåste eldupphör. Därefter berättar jag vad som händer och guidar oss igenom historien där vi når slutpunkten med trumpetsaluten eldupphör, berättar Mathilda Lindgren.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS