Anders Ljung är ordförande i Fors företagarförening.
Anders Ljung är ordförande i Fors företagarförening.

Företagarföreningen i Bispgården oroad – inga sökande till industriprogram

BISPGÅRDEN (JT) Anders Ljung är ordförande i Fors företagarförening. Industriföretagen i Bispgården bidrar med miljoner i form av skatteintäkter och köpkraft i Ragunda kommun.

Publicerad

Företrädarna menar att det är avgörande för industrins framtid att både kommunen och företagen fortsätter att investera i gymnasieskolans industriprogram.

Arbetskraftsförsörjningen är idag en avgörande fråga för industrins framtid i Ragunda kommun. Anders ser bekymrat på de låga ansökningsantalen till el och industriprogrammet på orten. I år fanns inga sökande till elprogrammet. För att möta de gemensamma utmaningarna förs en tät dialog mellan näringslivet och Jämtlands gymnasium.

– Vi träffas regelbundet och går igenom olika utmaningar skolan står inför, till exempel hur vi ökar antalet sökande och vilka investeringar vi kan hjälpa till med.

En tidigare investering som Fors företagarförening varit med och finansierat är en programmerbar plockrobot. För skolan betyder utrustningen mycket, berättar Anders.

– Den höjer kvaliteten på undervisningen ordentligt för skolan och eleverna

Att köpa den där extra utrustningen är något som inte alltid ryms i skolans budget. Pengarna får de från företagen som betalar in elevpengen som de får när de har en praktikant.

Anders ser utmaningarna som industrin står för. Tillverkningsindustrin har i dag 300 anställda i en kommun som består av cirka 5 000 invånare. Exporten säger han, ligger på drygt en miljard kronor.

– De anställdas löner ger 30 miljoner i kommunalskatt, vilket är bra, men kanske ännu viktigare, är att det också ger närmare 80 miljoner i köpkraft. Pengar som i mångt och mycket håller i gång övriga företag i kommunen, säger Anders.

Det finns dock vissa politiker som anser att industriprogrammet borde läggas ner för att det är få sökande.

– Långsiktigt är det inte bra om alla utbildare lägger ner industriutbildningen bara för att det just nu är lite elever som söker till det programmet. Det vore förödande. I stället måste vi gemensamt hitta nya vägar att attrahera elever på. Det är ett prioriterat område för Fors företagarförening, säger Anders.

Powered by Labrador CMS