Per Söderberg höll i en betraktelse kring Vallsundsbrons vardande.
Per Söderberg höll i en betraktelse kring Vallsundsbrons vardande.

Vallsundsbron 25 år – firades på Annersia

FRÖSÖN (JT) Annersia vänner tillsammans med Per Söderberg firade att Vallsundsbron fyllde 25 år i lördags. Med tårta, en betraktelse och samtal kring fikaborden på restaurang Källan om Vallsundsbrons betydelse, blev det ett lyckat jubileum.

Publicerad

Per Söderberg berättade att det fanns planer och ritningar ända från 30-talet för att bygga bron, redan 1934 togs det fram en arbetsplan. Men det var först 1977 som Vallsundsbrons förening bildades med Elis Sundström i spetsen, de arbetade aktivt för en bro. Det hände sedan inte så mycket i frågan förrän 1989, då Per som oppositionsråd tog initiativet att bilda Centerns Brogrupp tillsammans med lokala-, regionala- och rikspolitiker. Gruppen hade mycket aktiva kontakter med regeringen och riksdagen.

– Det var mycket jobb med att förverkliga det här, och det kom fram mycket kritik, bland annat att det skulle förstöra fjällutsikten. Men den kritiken har man inte hört så mycket av efter brobygget precis, sade Per.

Det var även diskussioner om placeringen av bron, och skulle man i stället göra en tunnel genom Östberget? Det var flera ekonomiska turer kring hur Vallsundsbron skulle finansieras, och ett tag verkade det som att pengarna ”försvann”, men det ordnade upp sig. 1996 togs det första spadtaget, och 16 september 1998 invigdes bron.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS