Andreas Edholm är projektledare på JHT.

Stort problem att underhålla länets vandringsleder

LÄNET (JT) Enligt en inventering som Jämtland Härjedalen Turism (JHT) genomfört finns ett stort underhållsbehov, men det är oklart hur det ska finansieras.
– Vi måste se det som en del av vår infrastruktur, på samma sätt som järn- och bilvägar, säger projektledaren Andreas Edholm.

Publicerad Senast uppdaterad

I inventeringen som genomförts inom ramen för projektet ”Organisering av vandringsleder” konstaterar JHT att underhållsbehovet för privata leder är 10.6 miljoner kronor per år och för de statliga sommarlederna 4,6 miljoner kronor per år. Då har sammanlagt 265 mil vandringsled på privat mark inventerats och 114 på statlig.

Samtidigt är underhållsskulden stor, det behövs uppskattningsvis mellan 97 och 117 miljoner kronor för att rusta upp de statliga lederna till ett acceptabelt skick.

– De tre lösningarna som finns, det är antingen att den som går på leden betalar, eller att det offentliga kliver in på ett annat sätt. Framför allt kommunerna. Den tredje är att det blir mer pengar från staten, säger projektledaren Andreas Edholm.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS