Ung Reporter

Alva Blomkvist från studieförbundet NBV har styrt upp queerfilmsturnén i Jämtland.

Queerfilmsturné i länet

JÄMTLAND (JT) Cinema Queer är föreningen som arrangerar fimvisning och filmfestival i Stockholm varje år. De visar filmer som behandlar hbtq-frågor, av och för queerpersoner. Under sportlovsveckan arrangeras en filmturné runtom i Jämtland med stöd av föreningen. Jämtlands Tidning träffar Alva Blomkvist, som är den Jämtlänning som fixar det hela på Campus i Östersund.

Publicerad

– Vi hoppas dels att filmerna i sig kommer väcka diskussion men också att det blir en ledig mötesplats där man som queerperson kan träffa andra och ha det gött, berättar Alva. 

 Filmvisningarna under vecka tio kommer att hållas på fyra platser i Jämtland. På måndagen på Torsängs hembygdsgård i Bräcke kommun, vilken är Alvas hemkommun. Sedan vidare till Strömsund, Östersund och Åre dagarna efter. De olika orterna kommer ha olika teman. 

 – Under måndagen kommer vi att hantverka i Torsäng. På Strömsunds bibliotek kommer vi att ha en queer skrivarworkshop. Här på Campus kommer vi ha lite mer avslappnat lill-lördags filmmys och i Åre en afterski med filmquiz. 

 Alva tog sig ann det här uppdraget efter att en bekant till henne som är aktiv inom Cinema Queer nere i Stockholm hörde av sig. Just nu jobbar Alva Blomkvist med folkbildning på studieförbundet NBV. Hon har även länge varit aktiv medlem i RFSL och RFSU. En av få föreningar i Jämtland som fungerar som mötesplats för queerpersoner. 

 – Jag kommer ihåg när jag var ung, växte upp i Bräcke och gick på högstadiet där, att det fanns en känsla av att om man är annorlunda eller intresserad av kultur då måste man flytta härifrån, att det i så fall inte fanns en plats för en i Jämtland. Men nu när jag är vuxen är det enda jag vill är att bo i Jämtland så vill jag inte behöva välja mellan queera mötesplatser och kultur eller Jämtland. De två grejerna ska kunna gå ihop, säger Alva. 

 Hon berättar att det varit svårare än vad hon väntat sig att dra ihop filmturnén. 

 – När jag har ringt runt och försökt locka fler lokala arrangörer så har jag märkt att hbtq-frågor inte ses som så relevanta för landsbygden, därför tror jag att det är ännu viktigare att det här blir av, oavsett om det kommer tre eller tjugo personer. 

 Att hbtq och feministiska frågor ses som mindre relevanta idag ser Alva som något ganska nytt. 

 – Jag mötte några män på krogen som vägrade att kalla sig för feminister. För tio år sedan så gjorde alla det. Men det känns som att det finns en syn på feminism, antirasism och queerfrågor som är att det har vi redan gjort en gång. Att nu är vi jämställda, antirasistiska och öppna, nu behöver vi inte syssla med sådant mer. Men jag märker att det snarare går åt andra hållet, säger hon. 

 

 

Powered by Labrador CMS