Ung Reporter

Länets muslimer förbereder sig för Ramadan

TORVALLA(JT) Traditionen Ramadan inom islam håller på att närma sig Ramadan börjar den 10 mars och håller på till 10 april, alltså en månad. Under den tiden fastar man mellan solens upp och nedgång.

Publicerad
"Ramadan lär oss att vara tacksamma för det vi har", säger Hamdi Ali Haji.

Meningen med fastan är att man ska känna hur fattiga personer känner när de inte har mat eller hem. Inom islam så tänker man jättemycket på andra personer och att man ska dela med sig av allt. 

Fastan kommer att hålla på från och med när solen går upp till solnedgången. Efter det så kan man äta hur mycket man vill till soluppgången.

– Jag tycker att islam är en underbar religion, man lär sig jättemycket och inom Ramadan så fastar man eftersom man ska tänka på de fattiga som inte har mat. Inom de 5 pelarna så finns det en om Ramadan. Jag tycker att det är jättebra att fasta för att kunna känna hur de fattiga kan må, säger Felicia Johansson. 

Under Ramadan finns det olika aktiviteter man kan göra som att gå till mosken, läsa heliga boken (koran) och spendera tid med sin familj, men sist och inte minst bönen. 

– Jag tycker att det är bra att fasta för att visa hur det känns för dem som inte har mat och pengar och då är vissa personer hungriga. På Ramadan så äter man ungefär vid 01:00-02:00 och sedan så fastar man till solnedgången. Iftar är när man äter vid kvällen efter ha fastat hela dagen, man kan äta med sin familj eller vänner. Efter Ramadan så blir det en stor fest/tradition som kallas för eid-al fitr. Det är en stor fest efter man har fastat i en hel månad. Barnen får presenter och familjen firar med varandra. När det är Eid så träffas alla muslimer i mosken, alltså deras heliga plats, säger Assetou Sanogo. 

"Det är jättebra att fasta för att kunna känna hur de fattiga kan må", säger Felicia Johansson.

 Hamdi Ali Haji säger: 

– Ramadan innebär att man inte ska äta mat eller dricka vatten. 

Under Ramadan månaden ska man vara fridfull och ren. Det innebär att man ska försöka att vara så nära och ödmjuk mot sin religion som möjligt. Om man under fastan ljuger eller gör något annat som är haram så kommer din fastas betydelse bli mindre.

Anledningen till att man fastar är för att leva livet som en fattig i en dag för att se hur de har det och vad de går igenom. Ramadan lär oss att vara tacksamma för det vi har eftersom det finns folk som har ännu mindre än vad vi har, säger Hamdi Ali Haji. 

 

 

Powered by Labrador CMS