Östersunds kommun har ett gynnsamt läge inför vintern, även om elpriserna skulle skjuta i höjden.
Östersunds kommun har ett gynnsamt läge inför vintern, även om elpriserna skulle skjuta i höjden.

Höga elpriser inget som oroar Östersunds kommun: “Har långsiktiga avtal”

ÖSTERSUND (JT) Det väntas dubbla elpriser även här i länet i vinter. Men Östersunds kommun sitter tryggt i båten – mycket tack vara långsiktiga avtal med Jämtkraft.
– Det gör att vi inte blir lika sårbara, säger Örjan Jervidal, teknisk förvaltningschef.

Publicerad

Örjan Jervidal.
Örjan Jervidal.

Jämtkraft bedriver som alla andra energibolag elhandel på börsen och påverkas därför av omvärldsutvecklingen. De har också aviserat högre elpriser i vinter – räkningen kan komma att bli mer än dubbelt så dyr. Men Östersunds kommun känner ingen stress.

– Vi fördelar risken över flera år. En del av det som köps in rörligt; spotpriser som fluktuerar. Men 75 procent av det vi använder har vi köpt in via långsiktiga avtal över en tioårsperiod, säger Örjan Jervidal.

Han berättar att Östersunds kommun har ett kontinuerligt arbete som syftar till att minska energianvändningen. Det arbetet kommer nu att intensifieras.

– Vi har jobbat mycket med lågt hängande frukter tidigare, nu är vi en fas det blir lite tyngre insatser. Det är mer kostsamma åtgärder som fönsterbyten och bättre isolering, säger han.

Det kommer inte att bli aktuellt med andra åtgärder, som att släcka gatlysen eller att sänka temperaturen i vissa fastigheter?

– Nej, vi har inte kommit dit att det ska gå ut över användarna. Det är underhållet vi jobbar med nu. En annan orsak till att vi inte har ringt i klockan är ju att vi befinner oss i prisområde två och här är det inte alls samma situation som i de södra delarna av landet.

Så ni sitter lugnt i båten?

– Ja, sedan finns det ju vissa saker som vi inte kan påverka, som vad som sker i omvärlden. Det kan förstås också påverka oss.

Powered by Labrador CMS