Regionstyrelsens ordförande, Bengt Bergqvist (S).

Förslag om nya pengar till Jämtland

JÄMTLAND (JT) Ett nytt utjämningssystem som kommer ge ett större stöd till Jämtland Härjedalen, har föreslagits till regeringen. Det nya upplägget kan ge regionen en tillskott på 170 miljoner kronor per år.

Publicerad Senast uppdaterad

Det handlar om den så kallade ”Robin Hood-skatten”, där rikare kommuner och regioner stödjer fattigare motsvarigheter, för att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan landets kommuner och regioner. Så att alla ska kunna uppfylla sina lagliga krav på grundläggande samhällsfunktioner, såsom vård, skola och omsorg. Det här utjämningssystemet kan nu förändras på ett sätt som blir mer fördelaktigt för region Jämtland/Härjedalen.

– Jag tycker naturligtvis att det är ett bra förslag. Särskilt att de tagit in geografisk yta i förhållande till antalet invånare. Region Jämtland Härjedalen är 14% av landets yta men här bor bara 1,2% av befolkningen. Ur regionens synpunkt skulle vi få ytterligare typ 170 miljoner i skatteutjämning när det är fullt genomfört, säger regionstyrelsens ordförande, Bengt Bergqvist (S), som ser fler fördelar med förslaget. 

– Man har tittat på småskaligheten som en fördyrande omständighet. Det är dyrare att driva ett litet sjukhus, såsom Östersunds sjukhus, än att driva ett stort. Man behöver olika specialister som inte alltid har fullt upp. Och en röntgenapparat eller operationssal går inte att dela upp på lika många skattebetalare. Dessutom har vi lägre löner som ger lägre skatteintäkter, säger han och tillägger:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS