Ung Reporter

Ebba Löfgren med två av hennes målningar, den med blå bakgrund är ett själv porträtt då hon ville fånga sin sid-profil, en vinkel hon haft svårt för innan.

Ett "Perfekt" konstprojekt som går mot normer

ÖSTERSUND (JT) I dagens samhälle finns det många saker med ens utseende man kan må dåligt över, det är olika för varje person men de flesta har nog saker dom inte är nöjd över när det kommer till hur dom ser ut. Charlotta Söderbom har tillsammans med bild och media tvåorna på Storsjögymnasiet satt ihop en färgglad konstutställning som handlar om kroppsideal, olikheter och samhällets hårda press på både kvinnor och män att vara absolut ’perfekt’.

Publicerad

Charlotta Söderbom berättar lite om projektet ’Perfekt’ och hur det hela började.

– Idén kom från att jag och Kajsa, kuratorn, hade pratat om att det är så många ungdomar som lider av ätstörningar. Så utgick vi ifrån att det är jättemånga elever på gymnasiet som är i kontakt med henne, som har ätstörningar, säger Charlotta Söderbom.

Hon fortsätter berätta att dom ville göra något med denna information, som ett samarbete, både Charlotta, skolkuratorn och skolsköterskan, dem har tillsammans gjort projekt tidigare. Det blev dock för mycket jobb med för lite tid för dem.

Charlotta ville fortfarande göra projektet, hon tycker det är ett viktigt ämne som borde tas på allvar. Hon läste på sig mer om ämnet och presenterade till slut idén till bild och media tvåorna. Charlotta Söderbom berättar att hon blev inspirerad av en konstutställning som heter ’The giant women’.

25:e Maj på ’färgstänk’ kom Birger förbi för att kolla på utställningen ’Perfekt’.

Stora kvinnor målade som tog upp mycket plats på ytan man målat på. Charlotta ville att de skulle måla stort. Hon diskuterade ämnet om ätstörningar, normer och komplex med klassen, eleverna gick snabbt med på att göra projektet.

Charlotta berättar att eleverna började skissa på idéer, vissa hade svårare än andra, vissa hade det lite mer lätt. Det viktiga var att det skulle vara grodperspektiv, alltså att man skulle måla kroppen från ett perspektiv längre ner. Detta säger Charlotta var för att hylla kroppen och visa alla ’dåliga sidor’ i ett mer positivt ljus.

– Det blev ju resultatet, Det är någon som tagit upp det mer negativa, men i helhet är jag fantastiskt stolt, säger Charlotta Söderbom.

Albin Sjöberg berättar om sin tavla och hur han tänkte med symboliken.
Ett konstverk av en elev i 2:an, Leia Borgudd.

Utställningen finns just nu att se på Ungdomsmottagningen eftersom dom köpte den.

Albin Sjöberg är en av dem som målat en bild till utställningen, han har målat en vältränad manskropp med en mörk twist.

– Jag har skapat en målning för att uppmärksamma att även killar har kroppskomplex, för jag visste att många andra skulle göra mycket om kvinnokroppar. Många killar känner sig osäker över sin kropp, berättar Albin Sjöberg.

Han fortsätter beskriva att ätstörningar är vanliga bland killar och att dem ofta känner sig ’för spinkig’ eller ’för svag’. Då kanske dem tar ohälsosamma vägar för att nå målet att bygga muskler och se starkare ut.

– Dom tänker, Ja det kanske är en liten risk att ta, men det är värt det för jag kommer se snygg ut. Så därför är det bra att jag tar steroider för jag kommer se snygg ut i slutändan, säger Albin Sjöberg då han förklarar hur ohälsosamt tankesätt man kan få.

En av skulpturerna Alma Eriksson skapat till sin utställning ’En psykisk resa’.

Han berättar att han valde den mörk blå färgen i bakgrunden för att visa att det finns ett mörker bakom vad samhället anser är den perfekta manskroppen. Albin berättar att han själv inte tar åt sig från samhällets hårda press att vara stor och stark, men att han ofta får höra kommentarer om sin kropp, det var dock vanligare i grundskolan.

Han beskriver att det kan vara svårt för vissa killar att till exempel gå till stranden för att man visar bar överkropp där, på samma sätt som tjejer kan tycka det är jobbigt att kanske inte få plats i en klänning, det är samma känsla men olika problem.

–Man vill ju egentligen inte må bra, man vill bara se ut som att man mår bra och det är därför jag har målat den här, avslutar Albin Sjöberg.

Alma Eriksson går sitt fjärde år på gymnasiet, hon har bidragit i projektet med sina egna gripande verk.

– Jag har gjort sex olika verk till min konstutställning som handlar om psykisk ohälsa. Jag har skulpterat, målat och jobbat digitalt, berättar Alma Eriksson.

Hon fortsätter berätta att hon använde så många olika konstformer för att ge sig själv mycket utrymme att uttrycka sig. Hon ville inte begränsa sig själv eller göra sina verk enformiga.

– Hela konstutställningen, eller inspirationen till konstutställningen är tagen från mina egna erfarenheter, tankar och känslor som jag har, säger Alma Eriksson.

Hon fortsätter berätta om att hon haft jobbigt med just psykisk ohälsa, så hon ville göra ett projekt baserat på ämnet. Alma berättar att konsten hjälpt henne bearbeta jobbiga grejer som trauma och psykisk ohälsa. Det känns bättre när man fysiskt kan skapa något med känslorna man har. Att prata om ämnet går inte alltid jättelångt, konst är ett bra sätt att ta nästa steg när man bearbetar jobbiga grejer.

– Den här konstutställningen är ju mitt gymnasiearbete, den heter ’En psykisk resa’, säger Alma Eriksson.


Ebba Löfgren går just nu sitt sista år på gymnasiet, hon har också gjort en utställning.

– Precis som Alma, har jag haft mitt gymnasiearbete där jag valt att göra en konstutställning. Då har jag fokuserat på ungdomars kroppskomplex och deras osäkerheter, och målat upp dem för att visa, dels för ungdomarna men också samhället liksom, säger Ebba Löfgren.

Hon vill visa att de duger som dom är. Det var så hon kom på namnet ’Jag duger’.

Ebba Löfgren har målat fem tavlor, alla baserade på andra ungdomar hon känner som gick med på att vara med i projektet. Dem har alla en egen del av kroppen avbildad med olika abstrakta bakgrunder.

– Det är personligt, Högstadie-tiden har varit ganska svår för mig, dels att man börjar inse attman inte ser ut som alla andra i kroppen och sånt där, Just när jag kände mig mest osäker fick jag också problem med akne, den var ganska grov. Så till slut kunde jag inte ens titta folk i ögonen när jag pratade med dem, berättar Ebba Löfgren.

Det har varit jobbigt, men hon fortsätter med att hon till slut insåg att hon inte var den enda som var osäker, nästan alla ungdomar hon träffar har någon osäkerhet. Hon vill med utställningen få ungdomar att inse att dem inte är ensamma, få deras röster hörd, men även sin egen.

– Vi har helt normala och underbara kroppar, som vi inte ska kritisera, dem ska visas, avslutar Ebba Löfgren.



Powered by Labrador CMS