Ompröva rivningen av Långforsens kraftverk

Den 25 mars 1993 deltog jag i det första beslutet rörande ombyggnad av Långforsens kraftstation i Nedre Långan.

Med 35 röster mot 13 ställde sig Krokoms kommunfullmäktige bakom Jämtkrafts begäran om renovering av kraftstationen. Centerpartiets ledning hade på den här tiden en närmast religiös inställning i vattenkraftsfrågor och ville säga nej med ryggmärgen. 

Undertecknad tillsammans med ytterligare två centerpartister, fronderade och röstade med S i frågan. Efter förnyad ansökan fick Jämtkraft i mars 2017 slutligen ja till sin begäran, då med ett modifierat och med moderna normer miljögodkänt ombyggnadsförslag. Detta efter mer än 20 år av juridiska prövningar. 

Då händer något, som sannerligen fick oss på jasidan att tappa andan. Efter att frågan varit föremål för överklagningar och under alla dessa år, ältats i alla tänkbara rättsinstanser, vänder plötsligt Jämtkrafts styrelse i 180 grader och förklarar frankt att styrelsen går på sportfiskarnas och miljöfanatikernas linje. 

Ja-sidans reaktion på detta minst sagt uppseendeväckande beslut, för fyra år sedan, var häpenhet och fullständig oförståelse. När vi, efter 2020, sett kraven och behovet av mer grön energi, framstår beslutet i dag som ännu mera korkat. Långforsen beräknades efter renoveringen producera el till minst 650 hushåll. 

När jag frågade dåvarande styrelseordförande Kerstin Arnemo om hur detta beslut kunde komma till, fick jag svaret att man var rädd för att den förlorande sidan skulle ställa till besvär genom att sabotera arbetet med ombyggnaden. Jag frågar - är detta demokrati? Vi fattar beslut helt i parlamentarisk ordning, sedan låter vi förlorarna styra utvecklingen. 

Nej sägarna skall, till varje pris, tvinga igenom sin vilja. Genom att hota med våldsåtgärder lyckades dom tydligen skrämma de styrande politikerna i ägarkommunerna och i Jämtkraft styrelse till efterrättelse. Det är säkert fler än jag som frågar, vart leder oss en sådan ordning?

Klimat- och Energifrågan i Sverige och övriga världen är i dag ett par av de mest centrala frågorna för mänskligheten- då behöver vi mer grön el- inte mindre! 

Avslutningsvis vill jag fråga Jämtkrafts styrelseordförande Anders Sundin: Dammen i Långforsen har ännu inte börjat rivas. Är det mot bakgrund av klimat- och energidebatten den nya majoritetens plan att ta upp frågan om Långforsen till ny prövning i beslutande instanser? Är ni beredda att ändra beslutet från 2020 och enas om ett fullföljande av tidigare ställningstagande att renovera Långfors kraftverk? 

 

Kurt Folkesson

 

Powered by Labrador CMS