Om alla gör något lite ändrar det mycket – eller?

Earth Overshoot day, eller den ekologiska skuldens dag, är dagen då mänskligheten gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser.

I år beräknas den dagen inträffa den 27 juli. Det betyder att vi jordmänniskor lever som om vi hade 1,8 planeter till vårt förfogande. I Sverige lever vi som om vi hade cirka 4 planeter. Så för vår del inträffade dagen då vi gjort av med vår andel redan den tredje april. Vi tillhör topp tio av världens länder.

Det uppmärksammades av några media och förstås av miljöpartister och andra glädjedödare. För en tråkig nyhet får man väl säga att det var.

Men det finns ju positiva nyheter också. På askonsdan den femte april meddelade tidningen Transport och Logistik att flyget återhämtar sig på ett glädjande sätt. Vi svenskar har behållit vår plats bland dom som flyger mest och är snart tillbaka på nivån innan den sänktes av pandemin.

På väg till flyget pratade jag med en poet som hette Åkesson. Inte Jimmy, det här var en annan Åkesson även om han resonerade rätt lika fast på rim. Jag sa det där om att svenskarna behöver fyra planeter och då gjorde han en vers.

Så här:

Vad miljömuppar verkar ha svårt att förstå

är att jämfört med andra är svenskar så få

så vi kan ha flerdubbel utsläppsnivå

och det påverkar knappast miljön nåt ändå

Jag sa att det fattar ju jag också, men att vi kanske inte skulle ta flyget i alla fall

Då blev han lite grinig och så sa han:

Har du tänkt att vi ska åka häst? Eller gå?

Du och jag vi är ju för fan bara två

Det fick jag ju hålla med om.

Håkan Olsson

Powered by Labrador CMS