Nej till anmälningsplikt!

Kommunens personal ska inte tvingas vara angivare!

– Vi politiker måste agera i tid. Kommunens personal ska inte tvingas vara angivare, säger Marie Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i Krokoms kommun.

– Vänsterpartiet föreslår därför att länets kommuner tillskriver regeringen att anmälningsplikten inte ska införas. En angiverilag hör inte hemma i en demokrati, säger Marie Svensson.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Förslaget om anmälningsplikt kommer innebära stora risker för liv och hälsa inom välfärden.

Samtliga av de stora fackförbunden är kritiska mot förslaget. Kommunalt anställda ska inte behöva agera angivare utan ska kunna koncentrera sig på sina samhällsviktiga arbetsuppgifter. De har ett arbete som i hög grad bygger på tillit och förtroendefulla relationer. En anmälningsplikt skulle innebära stora negativa konsekvenser i den kommunala verksamheten.

Vänsterpartiet tar därför ställning mot förslaget om en angiverilag och begär att samtliga kommuner i länet ska agera. Genom att skriva till regeringen visar kommunerna att de risker som detta förslag för med sig är oacceptabla. Regeringen måste skrota förslaget.

– Låt våra välfärdsanställda syssla med vård, bistånd, utbildning, kultur och omsorg – inte angiveri, avslutar Marie Svensson.

Marie Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i Krokoms kommun

Christina Hedin, gruppledare för Vänsterpartiet i Östersunds kommun

Anne Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i Bergs kommun

Jeannette Ek, gruppledare för Vänsterpartiet i Härjedalens kommun

Sverre Launy, gruppledare för Vänsterpartiet i Åre kommun

Anders Lundqvist, gruppledare för Vänsterpartiet i Bräcke kommun

Kristina Ström, gruppledare för Vänsterpartiet i Strömsunds kommunPowered by Labrador CMS