
Nej, det är inget spel – det handlar om ren luft i Östersund
Bemötande av debattinlägg om kommunens luftmätningar
En debattartikel som nu även cirkulerar i sociala medier hävdar att Östersunds luftmätningar skulle vara ett politiskt spel. Påståendena bygger dessvärre på att debattören konsekvent hänvisar till korrekt direktiv men helt irrelevanta kapitel. Vi har redan som ett svar på samme skribents insändare i Östersunds-Posten i december 2024 påpekat detta.
Det är viktigt för oss att rätta till dessa felaktigheter, inte för att vinna en debatt, utan för att återupprätta förtroendet för det arbete vi gör för en renare och tryggare stad.
Här är några centrala klargöranden:
❌ Påstående: "Kommunen mäter på fel plats, bara för att få höga värden"
✅ Fakta: Vi mäter luften där människor riskerar att andas in höga halter. Insändaren hänvisar felaktigt till skrivningarna i direktivet som avser ozonkoncentration. För bland annat partiklar gäller andra regler för placering av mätutrustning, vilket står att läsa klart och tydligt i bilaga 3, punkt b (Utvärdering av luftkvalitet och placering av provtagningspunkter för mätning av svaveldioxid, kvävedioxid och kväveoxider, partiklar (PM10 och PM2,5), bly, bensen och kolmonoxid i luften)
❌ Påstående: "Direktivet som kommunen hänvisar till har inte trätt i kraft"
✅ Fakta: Kommunen följer det luftkvalitetsdirektiv som redan gäller – nämligen EU-direktiv 2008/50/EG. Den version som debattören hänvisar till (COM (2022) 542) är ett förslag till en revidering av direktivet. Det reviderade direktivet börjar gälla 2030.
Vår hänvisning gäller det gällande direktivet, inte det föreslagna.
❌ Påstående: "Städer under 250 000 invånare behöver inte mäta"
✅ Fakta: Jo, för bland annat partikelföroreningar gäller mätkravet även för mindre städer, se bilaga 5, tabell A 1, enligt vilken vi behöver mäta partiklar och kväveoxider i en stad av Östersunds storlek. Så tolkar Naturvårdsverket lagstiftningen och så tolkar även vi den.
❌ Påstående: "Jämförelsen med Malmö visar att mätningen är missvisande"
✅ Fakta: Malmö har både mätningar för urban bakgrund (som visar ett allmänt snitt i staden) och gaturumsmätningar – precis som Östersund. Den station som visas i SVT-klippet är inte jämförbar med vår, eftersom den har ett annat syfte. Vår mätning sker enligt samma principer som andra kommuner – och enligt lag.
❌ Påstående: "Partiklarna är inte skadliga i den nivå som uppmätts"
✅ Fakta: Både svenska myndigheter och internationell forskning är tydlig: partiklar i luften (PM10) kan bidra till ökad sjuklighet, särskilt för barn, äldre och personer med luftvägssjukdomar. Därför finns det lagstadgade gränsvärden – och det är vår skyldighet att agera när dessa överskrids.
Sammanfattningsvis: Det här är inte ett politiskt spel. Det handlar om folkhälsa – och om att följa lagar, rekommendationer och vetenskapliga rön. Vi lyssnar gärna på kritik och diskussion, men det måste ske med rätt fakta som grund.
Vill du veta mer om hur vi mäter luften, varför vi gör det och vad du som invånare kan bidra med? Läs mer på:
🔗 ostersund.se/luft
Kjell Svanberg
Förvaltningschef
Samhällsbyggnad
Östersunds kommun