Ungskog hårt betad av älg. Foto: Robert Lind/Skogsstyrelsen

Sämre ungskogar i norr och inlandet enligt satellitbilder

LÄNET (JT) En analys av Skogsstyrelsen visar att ungskogarna blir sämre ju längre norrut man kommer i den norra delen av Sverige. Orsaken är främst skadesvampar och betande älgar. Nu lanseras utbildning för att vända utvecklingen.

Publicerad

Genom att bland annat analysera nya och gamla satellitbilder har Skogsstyrelsen kommit fram till att ungskogen mår sämre längre norrut. I Norrbotten är 42 000 hektar eller 19 procent av ungskogen mycket gles. I Jämtland däremot är ungefär 19 000 hektar ungskog mycket gles, vilket är 10 procent och en andel som har sin ungefärliga motsvarighet i Västerbotten.

─ Våra nya resultat visar att läget är mest allvarligt i Norrbottens län och att ungskogen i inlandet har en sämre utveckling jämfört med kusten, säger Tobias Gramner, projektledare för samverkansprojektet Multiskadad ungskog i norra Sverige, i vilket SLU, Skogforsk, Svenska Kyrkan, Svenska Jägareförbundet, Holmen, SCA och Sveaskog ingår.

Skogsstyrelsen bedömer att det främst rör sig om betesskador från älg, men även av skador från svamp och då främst törskatesvamp.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS