Edsåsdalen. Arkivfoto

Skogsägare får 300 miljoner efter nekade tillstånd att avverka fjällnära

LÄNET (JT) Sedan det framgått att skogsägare har rätt till ersättning om de nekas att avverka har antalet ansökningar slagit nytt rekord. Skogsstyrelsen har under 2021 fattat beslut om ersättningar på drygt 300 miljoner kronor. I Jämtland har ansökningarna varit omfattande och 38 av de 75 miljoner som utbetalats går till skogsägare i länet.

Publicerad

Under 2021 har Skogsstyrelsen skickat 313 beslut till skogsägare som ansökt om att få avverka i fjällnära skog, ett område motsvarande ungefär 12 600 hektar. Två tredjedelar (209) av dessa har fått avslag eller delvis avslag. I cirka 90 ärenden har motsvarande 75 miljoner utbetalats men totalt omfattar de beslutade ersättningarna 300 miljoner.

Inströmningen av ärenden har ökat kraftigt, under 2021 motsvarade de drygt 13 000 hektar, vilket kan jämföras med ett normalår då det är ansökningar om cirka 3 500 hektar som ska behandlas. Detta har medfört en ökad arbetsbelastning för Skogsstyrelsens verksamhet i norr.

– Som ett resultat av ändrade arbetssätt, omprioritering, rekryteringar och inlån av personal från andra delar av landet, har vi kunnat fatta beslut i en hög takt under 2021. Vi har genomfört fältbesök till fots, från skoter och även med hjälp av helikopter, säger Staffan Norin, chef för Skogsstyrelsens region Nord.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS