Trafiksäkerhetsförening i konkurs – styrelseordförande Marie Nordén beklagar

ÖSTERSUND (JT) Föreningen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF begär sig själva i konkurs sedan Trafikverket beslutat att stoppa utbetalningarna till organisationen.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi kan inte fortsätta verksamheten utan medlen från Trafikverket som står för 80 procent av våra intäkter, säger Marie Nordén, tidigare riksdagsledamot (S) för Jämtland och sedan 2015 generalsekreterare för den ideella föreningen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

NTF:s årliga omsättning omfattar drygt 15 miljoner kronor per år. Den bildades 1934 med målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Verksamheten finansieras till stor del av skattepengar via stöd från Trafikverket. DN uppger att under åren 2015- 2021 betalade Trafikverket ut 103 miljoner kronor till NTF.

Under den här veckan har dock styrelsen för NTF valt att lämna in konkursansökan till Tingsrätten sedan Trafikverket beslutat dra in bidragen. Fem anställda vid centrala kansliet och fem anställda placerade i Norrbotten, Västerbotten och Skåne berörs när NTF kastar in handduken.

Marie Nordén bekräftar att skälet till att Trafikverket stoppat utbetalningarna är att en intern så kallad visselblåsare lämnat uppgifter till verket om att det brister i NTF:s hantering av pengarna och därmed valde Trafikverket att starta en utredning.

– Vi har bedrivit verksamhet väldigt länge och alltid redovisat hur vi använder pengarna, säger Nordén som pekar på att anmälan från visselblåsaren kom i oktober förra året. Det har tagit alldeles för lång tid men vi har försett Trafikverket med de underlag de kräver, säger Marie Nordén. Hon säger att under åren har NTF inte fått några signaler från Trafikverket om att något skulle vara fel, men hon uppger att redan 2016 gjordes en granskning där det togs fram en rapport om att inte allt stod rätt till i redovisningen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS