Kultur på recept

Nu arbetar regionen vidare med hur kultur på recept kan utvecklas och nå ut i hela länet.

När Runar Englund Vänsterpartiet för snart tjugo år sedan la en motion om kultur på recept så var det många som skakade på huvudet. Nu har tiden kommit i kapp. När Marie Svensson (V) tog upp tråden och la en ny motion 2021 så var regionen redo att se det geniala i idéen. Kultur på recept ser hela människan och kopplar ihop kropp och själ. Det är ett komplement till vård för människor som varit långtidssjukskriven och där man behöver bryta isolering och åter hitta livsglädjen. 

Region Jämtland Härjedalen har precis avslutat sin första pilot med en grupp på 18 patienter. Under kompetent ledning har gruppen träffats och provat på ett smörgåsbord av regionens kulturaktiviteter. Resultatet är slående. Många vittnar om ett bättre mående, en bruten isolering och där man gått vidare till aktivitet eller arbete. 

Nu arbetar regionen vidare med hur kultur på recept kan utvecklas och nå ut i hela länet. Runar och Maries vision är inte längre en tanke utan en verklighet i vården som vi kan vara stolta över. 

Elin Hoffner Regionråd Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen 

 

Powered by Labrador CMS