Emma Wollenhaupt spelad av Anna Johansson kunde berätta om 1880-talets Östersund och tornet på Mårtens torg.

Stadsguiden om Emil Melander – berömd arkitekt och stadens första stjärngosse

ÖSTERSUND (JT) Julkalendern med aktiviteter fortsätter på Mårtens torg. Torsdagens inslag var Anna Johansson som föreställde Emma Wollenhaupt. Intressanta berättelser med jultema fortsätter på söndag.

Publicerad

Emma Wollenhaupt, född 1856, var den historiska person som stod i centrum under torsdagens lucköppning som innebar en kortare stadsvandring i Östersund. Hon gestaltades av stadsguiden Anna Johansson i tidsenlig klädsel. Emma hade en leksaksbasar på Storgatan under senare delen av 1800-talet. 

Hon levde alltså i en tid då det torn som nyligen placerats på Mårtens torg sattes upp på Grand hotell. En annan historisk personlighet som hamnade i centrum var Adolf Emil Melander, arkitekten från Östersund som verkade ute i världen men även ritade flera hus i Östersund, däribland just Grand hotell. 

-Emil han är lite berömd. Han är 11 år äldre än vad jag är men jag vet mycket väl vem bagare Melanders pojk är. Han är berömd arkitekt och nu 1885 så är han 60 år. Han har byggt denna fantastiska byggnad vid Stortorget med två tjusiga torn på, säger Emma/Anna som även kan avslöja en annan mindre känd sak om Emil Melander: 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS