Krokoms Kommun: Vad händer med de demokratiska processerna?
Dialog och inkludering saknas.
I slutet av juni samlades ett åttiotal personer i Enarsvedjan för ett stormöte där politiska företrädare från Krokoms kommun deltog.
Mötet handlade om nedläggningen av Landöns förskola och bristen på dialog och förankringsprocess kring beslutet. Det var ett möte där löften gavs om att ompröva beslutet om underlagen visade sig vara bristfälliga.
Men det var också ett möte som på ett närmast obehagligt sätt synliggjorde ett fundamentalt ointresse av demokratiska processer hos den politiska ledningen. På frågor om hur kommunens egen dialogtrappa använts har vi till exempel inte lyckats få fram ett enda svar trots upprepade frågor.
Och trots detta knökfulla möte och det uppenbara önskemålet från vårdnadshavare att bli inkluderade samt utlovade befästelser om att man ”lyssnat in och tagit till sig vad som sas” så kom förra veckan mail till vårdnadshavare vid Landöns förskola om att ansöka om ny förskoleplats från den 1 oktober. Beslutet står med andra ord fast liksom bristen på dialog.
Det är tyvärr inte bara i fallet med Landöns förskola som dialog och inkludering saknas.
Som lokalmedia rapporterat om så har Krokoms kommun en omfattande rektorskris. Vi är många vårdnadshavare som det senaste året mottagit så många utskick om rektorsförändringar att det är oklart vad som faktiskt gäller. Detta är djupt allvarligt, en väl fungerande skolstruktur är en ödesfråga för en kommun.
Skolan måste vara en plats där människor vill jobba för att den ska kunna vara en plats som tillgodoser att barnen får det lärande som skollagen säger. Som det är nu klarar inte kommunen att säkerställa detta. Det är en ohållbar situation för såväl barn och skolpersonal som för hela kommunen, för barnen är som bekant till syvende och sist framtiden.
Vi i Krokoms växtkraft har varit aktiva i drygt 5 år. Vi har granskat processer kring bla. skolstrukturen, skolskjuts och våra vägar. Vår drivkraft är att lyfta in landsbygdsperspektiven och vikten av decentralisering. Vi är partipolitiskt obundna och har sällan varit överens med kommunens ledning, men har upplevt en väldigt god dialog och vilja att lyssna in, förstå och förankra.
Tills för två år sedan.
Den utveckling vi sett de senaste åren är djupt oroväckande. Som alla deltagare på mötet i juni såg så kan alltså inte ett enda av våra ledande partier svara på om det förts någon dialog kring ett så pass drastiskt beslut som nedläggning av en förskola.
Det är särskilt anmärkningsvärt när vi ser tillbaka på den utveckling som påbörjades för några år sedan. Då satsade kommunen stort på att arbeta med medborgardialoger för att skapa en levande och inkluderande demokrati. Från alla partier pratades om vikten av att lyssna in sina medborgare. Det fanns en stark ambition att göra medborgarna delaktiga i beslut som formar vår gemensamma vardag.
En ambition som nu verkar vara djupt begravd. Och ingenstans hittar vi några förslag om konstruktiva lösningar. Det finns inte ens en tydlig vision för hur man vill föra kommunen framåt utan den enda vägen verkar vara ökad centralisering.
Vi anser att det börjar bli en samhällsfarlig situation när kommunen inte längre klarar att fullfölja sina lagstadgade uppdrag.
Vi anser att vi har en ledning som inte följer de demokratiska spelreglerna och som sätter kommunens framtid i fara och vi anser att det är fullständigt ohållbart. Är detta verkligen vad vi medborgare i Krokoms kommun vill ha? Är det vad vi förtjänar? Eller är det dags att kräva en förändring? Det tycker i alla fall vi.
Medborgarinitiativet Krokoms Växtkraft,
Anna Olofsson Frestadius
Sara Swedenmark
Susanne Kvarnlöf
Kristina Ernehed