Ung Reporter

Violet Green kommer till Kälom.

Violet Green med succéföreställning på Käloms bygdegård

KÄLOM (JT) I morgon torsdag kommer Violet Green till Käloms bygdegård och bjuder på den uppskattade föreställningen “Tell it like it is".

Publicerad

Under showen presenterar bandet 25 kvinnor, som var pionjärer inom musiken från och med 1920-talet fram till 2000-talet. Violet Green kommer att bjuda på låtar inspirerade från musikstilarna blues, gospel, soul, rythm & blues och rock. Med en föreställning som blivit hyllad och älskad av publik i alla åldrar är bandet mycket förväntansfulla inför turnén i Jämtland.

Det var för dryga tio år sedan gitarristen och kapellmästaren Ulla Wrethagen började få upp ögonen för alla bortglömda kvinnliga musiker. Hon hittade en mängd olika artister och musik när hon började gräva i detta på Youtube, i rapporter och artiklar

– Man kan kalla de här kvinnorna för föregångare inom vaudeville-blues, berättar hon.

Ulla säger att det handlade om att de tog traditionella bluessånger till en teaterscen där de dramatiserades och improviserades. Hon menar att det blev som en egen genre och något som blev väldigt populärt för de som nyligen blivit friade från slaveriet.

– Det fanns en stor publik och man började så småningom spela in de här låtarna av nya genrer.

Det kommer att bjudas på musik från bortglömda kvinnliga musiker.

75 procent av allt som spelades in var med kvinnor och flera av texterna var också med kvinnliga perspektiv. Det var en frihet för många människor och man försökte forma en ny typ av livsstil. Ulla samlade ihop ett gäng musikintresserade tjejer som var peppade på att göra musik tillsammans. Kvinnorna i bandet är Ulla Wrethagen – gitarr & sång, Carola Andersson Mellqvist – sång, Elsie Petrén – saxofon, Anna Zimmerman – keyboard & sång, Eva Grund – trummor, Lena Andersson – bas.

– Vi hittade en guldgruva, en epok där svarta kvinnor totalt dominerade musikscenen.

Detta blev en del av den så kallade vaudeville-blues-eran, berättar Ulla.

Tillsammans skapade de sex tjejerna föreställningen “Tell it like it is” som bryter tabun och protesterar mot orättvisor och förtryck.

De presenterar 25 pionjärer från 20-talet och framåt och berättar lite kort genom musiken om deras framgångar. De bjuder på låtar inspirerade av bland annat Janis Joplin, Aretha Franklin, Tina Turner och många fler.

– Den röda tråden med showen är att vi vill uppmärksamma alla dessa olika kvinnors bidrag till utvecklingen av blues, gospel, soul, rythm & blues och rock

Ulla talar om att de haft föreställningen sedan 2014 och att det varit roligt att ta del av den positiva responsen de fått. Det har både varit vuxna och barn som kommit och kollat på när Violet Green uppträtt och oavsett ålder har publiken jublat. Ulla säger att det är skönt att ha vetskapen om att föreställningen uppskattas av andra.

Bandet har turnerat runt i många år och hunnit med cirka 20 till 30 föreställningar per år. De har spelat mycket på jazz- och bluesföreningar men även på andra ställen i Sverige. De brukar däribland besöka olika bygdegårdar i Jämtland. Ulla säger att de spelat på en del stora scener men att hon föredrar att framträda för en mindre publik.

– Jag gillar att kunna ha nära kontakt med publiken och det blir lättare när det inte är så många.

Hon säger också att de gärna stöttar bygdegårdar och utvecklingen av musikevenemang på mindre orter. Det var fyra år sedan Violet Green besökte Käloms Bygdegård senast men nu på fredag kommer de igen. Från klockan sju kommer bandet att spela på bygdegården och de är riktigt peppade.

Powered by Labrador CMS