2006 firade ett 70-tal tidigare elever Valne skolas100-årsjubileum.

Nu säljs anrika Valne skola

VALNE (JT) Det har funnits ett skolhus i Valne sedan år 1906. Nu säljs fastigheten.

Publicerad

Byggnaden upphörde som skola år 1961, efter att ha utbildat över 300 elever. Den togs då över av IOGT-Logen Vikingalöftet. Sedan ett 40-tal år har den drivits som föreningshus av byborna i de närliggande byarna, Värmon, Valne, Röde, Glösa och Viken, genom byföreningen Valne skola. Nu säljs den på öppna marknaden.

Det är 117 år sedan skolhuset i Valne byggdes. Byggnaden är i stort sett oförändrad, både ute och inne. Det som främst förändrats är uppvärmningen, först från vedeldad kamin till panna med vattenburen värme. Nu värms huset upp med jordvärme. Skolväsendet i Alsens socken utvecklade sig från ambulerande skolor fram till fasta skolor. Från år 1906 var skolan en mindre folkskola. Småskolan pågick fram till 1924 men år 1947 kom den åter till Valne skola då lärarbostaden blev ledig.

Där blev det också plats för nyheten skolmatbespisningen som startade samma år. Från år 1942 blev det sjuårig skola och hela fem klasser i storskolsalen. För bättre hygien med mera kom efterhand till skolan tvättställ, dricksvatten från cistern, tandvård, skolhälsovård, skolmat, simundervisning och musikundervisning.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS