Lena Johnsson med några av de jämtländska brudkuddar hon skapat. Den mörkblåa är från Ytterån, den bruna från Brunflo, den ljusare blå från Östersund samt den röda från Oviken.
Lena Johnsson med några av de jämtländska brudkuddar hon skapat. Den mörkblåa är från Ytterån, den bruna från Brunflo, den ljusare blå från Östersund samt den röda från Oviken.

Lena håller en jämtländsk tradition levande – har skapat en Näskottskudde

NÄLDEN (JT) Lena Johnsson håller en viktig gammal jämtländsk textiltradition levande: att brodera brudkuddar från olika socknar. Men någon brudkudde från Näskotts socken som hon bor i, har inte funnits bevarad. Så Lena tog och skapade en ny brudkudde för Näskott, med inspiration från hembygdsdräkten.

Publicerad

Brudkuddar kallas också för bygdekuddar eller sockenkuddar. Traditionen att brodera sådana kuddar var framför allt vanlig på 1700- och 1800-talet. En blivande brud broderade en sådan enligt traditionellt mönster från socknen. Hon lade ofta till initialerna för brudparet samt årtal.

Kuddarna
broderades på vadmal med ullgarn i olika broderitekniker, i måtten 50 x50. Det finns endast cirka125 bevarade originalkuddar i länet, på hembygdsgårdar, på Jamtli samt i privat ägo.

Lena Johnsson bor med maken Anders i Nälden sedan år 2014. För efter 25 år i Stockholm med jobb på Karolinska sjukhuset för Lenas del och inom försvarsmakten för Anders del, återvände de till Lenas uppväxtort.

Lämpligt nog bor vi på Återvändsgränd, skrattar de.

Huset de bor i var tidigare ett välkänt kafé, ”Näldens kafé”. Det drevs som det från år 1920 fram till slutet av 1970-talet.
Ja, här har jag varit i ungdomen, jag kommer bland annat ihåg en minnesstund för en släkting som hölls här, säger Lena.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS