Krokom vill slippa samla in matavfall – har sökt dispens

KROKOM (JT) Krokoms kommun har ansökt om dispens hos Naturvårdsverket från den lag som träder i kraft 1 januari nästa år. Då blir det obligatoriskt för hushåll och verksamheter att sortera ut matavfall för insamling.

Publicerad

Om matavfallet lämnas till en kommuns matavfallsinsamling i stället för att läggas i soppåse eller kompost, kan det omvandlas till miljövänlig biogas och biogödsel. Insamlingen av bioavfallet, som det kallas, är kopplat till ett direktiv från EU. Oscar Aspman är renhållningschef i Krokom kommun. Han ger en bakgrund och förklarar lite mer kring Krokoms ansökan.

– Dispensansökan lämnades in första gången i höstas (förra året, reds anmärkning). Sedan ändrades förutsättningarna på grund av ändringar i avfallsförordningen. Den första ansökan drogs då tillbaka och en förnyad dispensansökan lämnades in i juli i år. Vi vet inte när beslutet kommer från Naturvårdsverket, men hoppas förstås att det blir inom kort. Dispensen gäller i så fall i två år och behöver sedan förnyas om behovet kvarstår då.

Tror du att ni får dispensen? Om inte, har ni en plan B?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS