Eira Kunze Nilsson, till vänster, Staffan Eriksson och Ann-Marie Eriksson bjöd på en intressant kväll i jamskans tecken.

Jamskan och Anna Ek engagerade i Tångeråsen

TÅNGERÅSEN (JT) På bygdegården i Tångeråsen stod jamskan i centrum på söndagskvällen. Ett femtiotal personer kom. De bjöds på föredrag, dikter, sånger –allt på klingande jamska. Fika och många trevliga samtal runt borden blev det också

Publicerad

Ann-Marie Eriksson berättade kunnigt och engagerande om Anna Eks levnadsöde. Denna föddes 1885 i Bränna i närheten av Åflo i Offerdal och kom att bli hela 104 år gammal. Blott åtta år gammal arbetade hon ensam på fäbod och hon fick gå endast 16 månader i skola. Hon gifte sig sedan och födde med tiden 13 barn.

Men det var svåra tider och familjen kom, som många andra, att emigrera. De reste till Kanada, där hon bland annat drev pensionat, men återvände hem efter 19 år där. Några av barnen blev dock kvar i Kanada.

Anna kom att bo på flera ställen under sitt liv: Önet, Alsen, Trångsviken, Dvärsätt med flera. Av den stora publiken visade sig ett femtontal vara släktingar till henne. En av dem, Gunnel Nilsson, visade bland annat textila verk som den arbetsamma och begåvade Anna gjort.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS