Tjänstebiträdet Thomas Svedlund ledde den samiska gudstjänsten.

Inga samer och få besökare på samisk gudstjänst

FÖLLINGE (JT) På den samiska nationaldagen firades samisk gudstjänst i Föllinge kyrka. Det var dock i princip tomt på församlingsmedlemmar, och den samiska befolkningen lyste med sin frånvaro.

Publicerad

Varje år på den samiska nationaldagen brukar Svenska kyrkan i Krokoms pastorat fira med en gudstjänst. Förra året var gudstjänsten i Offerdal, och året innan dess i Hotagen. Thomas Svedlund är ett så kallat tjänstebiträde, vilket innebär att han kan utföra en del av prästens olika uppgifter. 

Han studerar till präst i Uppsala och håller i tisdagens gudstjänst. Han berättar precis innan att det troligtvis inte kommer att delta några samer, eftersom det planeras för ett stort samiskt bröllop i Hotagen nu i helgen, och många är ute i skog och mark med sina renar. Läsningen för dagen är från Lukasevangeliet, och den genomgående tråden i gudstjänsten är ljuset, eftersom det även är Kyndelsmässodagen.

– Ljuset har en djup symbolik i kristen tro, och även i samisk kultur, med norrskenet och midnattssolen som en påminnelse om naturens skönhet och kraft, säger Thomas. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS