Gammalt avtal om frikraft följs inte

HOTAGSBYGDEN (JT) Det är problem med väglysena i byarna Rötviken och Rörvattnet. Det handlar om ett gammalt avtal från mitten på 1960-talet om frikraft, som inte längre följs som det ska. Krokoms kommun arbetar nu med frågan.

Publicerad

Frikraft innebär att man upplåter fallrätt i utbyte mot att företaget tillhandahåller elkraft. Tomas Nilsson är fastighetschef i Krokoms kommun. 

Han förklarar: 

– Det stämmer att det finns ett avtal om frikraft från tiden när vattenkraften byggdes ut i Stensjön. När Stensjön och Kvarnfallet skulle byggas ut på 1960-talet gick det upp till vattendomstolen. Domstolsförhandlingarna hölls i januari 1965 i Rötviken. Stensjön kom att höjas 18 meter och samernas sommarviste kom att flyttas. Avtalet från 1966 ger bland annat rätt till frikraft för vägbelysning i byarna Rörvattnet och Rötviken. Avtalet tecknades ursprungligen mellan Stensjöns kraftaktiebolag och Hotagens kommun. Sedan dess har mycket ändrats. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS