Författarkväll med Annica Wennström i Offerdal

OFFERDAL (JT) Handlingen i hennes Äre-böcker kretsar kring restaurangen La Stella, men den samiska identiteten är också viktig för Annica Wennström. Om detta och hur det är att verka som författare berättade hon på Änge bibliotek i torsdags.

Publicerad
Annika Wennström.
Annika Wennström.

Det är tillsammans med Eva Swedenmark som Annica Wennström skriver böckerna om familjen kring restaurangen La Stella i Åre. Hon har totalt skrivit drygt 20 skönlitterära böcker ensam eller tillsammans med andra, kommer ursprungligen från Västerbotten men bor numera i Solna.

Till Jämtland reser hon ofta, härifrån kommer maken och en fritidsbostad i Handöl är viktig för skidåkning och inspiration.

Nu kommer Annica till Änge bibliotek för en författarkväll.

Jag hade tänkt berätta om mitt författarskap och om min kärlek till Jämtland. Och även om lite nyheter som kommer, en hel del med samisk inriktning, säger Annica.

Kan du gå in mer i detalj?

Jag kommer dels att berätta om de här böckerna som utspelar sig i Jämtland och en julkalender, säger Annica och förklarar att det är hennes och Eva Swedenmarks julkalender och som tidigare har funnits som ljudbok men nu ges ut som pappersbok.

Den heter ”Mistlar och mys” och utspelar sig delvis i Offerdal, fortsätter hon och beskriver den som en romankalender.

Man kan läsa ett kapitel om dagen från första december, förklarar hon.

När det gäller det samiska kommer jag att berätta om min släkting Nils Johannes Rehnström som var en känd spelman, men som tyvärr blev mördad på slutet av 1800-talet och en roman som snart kommer ut.

Det här med den samiska identiteten är tydligen viktigt?

Ja, det brinner jag för och har samiska skrivkurser, en kommer jag att ha i november i Östersund.

Vad ska man lära sig på den?

Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi samer skriver vår egen historia och våra egna erfarenheter. Vi är ett folk som har blivit skrivna av andra. Det handlar mycket om att jobba med skrivverktyg, men också att finna ett tryggt samiskt rum där man kan utforska sina erfarenheter i text.

Powered by Labrador CMS