Ung Reporter

Eivor presenterar Manskören Vazis.

Event med georgisk sång på kulturveckorna i Krokom

KROKOM (JT) Mellan 7 och 23 oktober pågår Krokoms kulturveckor med olika event såsom Körsång, bokcaféer, litteraturkvällar och mycket mer. Det är 11 året som kulturveckorna anordnas i Krokom och har detta år temat “Möten över gränser förenas i kulturen”. I lördags var det Georgiskt tema i Krokoms bibliotek, Magneten.

Publicerad

Manskören Vazis bjöd på sånger på georgiska under ledning av Anders Wedlund. Magda Simonia var där och berättade om sitt hemlands historia, kulturarv, den vackra naturen och annat som hör landet till.

Kulturveckorna i Krokom var något Mats Hurtig införde och genom åren har det varit tradition att anordna utställningar och evenemang under hösten i Krokoms kommun. Eivor Comén, Karin Rickardsson och Siv Galin, också kända som kulturtanterna är eldsjälar som jobbar hårt för att fortsätta den traditionen.

Eivor Comén är en av de kvinnor som styr kulturveckorna. Hon berättar att hon tillsammans med de andra “kulturtanterna” är med och anordnar de olika kultureventen.

Kulturtanterna, Magda och hennes georgiska vänner.

Det har de gjort sedan 11 år tillbaka och hon tycker det är väldigt kul att det gått att genomföra deras idéer och att de fått sådan fin respons.

Vi har enbart jobbat med olika stora projekt och kulturveckorna är ett av dessa arbeten.

En smak av Georgien var namnet på ett av de evenemang som var med under Krokoms kulturvecka. Det arrangerades av Studieförbundet Vuxenskolan på biblioteket Magneten tillsammans med Kulturtanterna. Här höll manskören Vazis, under ledning av Anders Wedlund, konsert med folkliga sånger på georgiska.

Det var för fem år sedan Anders Wedlund, som då sjöng i kören Mosaik, började intressera sig för georgiska folksånger. Han samlade ihop några “gubbar”, som han uttryckte sig, och startade manskören Vazis. I lördags tog de även med sin nyfunna georgiska vän, Magda, som de träffade av en slump på ett musikcafe för två år sedan då de uppträdde med sina georgiska sånger.

Hon var den enda som oväntat räckte upp handen när de skämtsamt frågade publiken om det var någon som förstod vad de sjöng om, berättar en av körmedlemmarna.

Magda berättar om sitt hemland Georgien.

Ett samarbete växte fram efter det och i lördags visade Magda både bilder och berättade för ett fullsatt bibliotekskafé om sitt lands historia, kultur och vackra natur emellan manskörens låtar. Att få framföra sånger ihop igen efter en lång pandemi var något kören sett fram emot och med Magda med på ett hörn hade det knappast kunnat bli bättre.

Publiken fick förutom musikunderhållning och ny kunskap om ett vackert land, som krydda på moset, även uppleva georgianska smaker i fikapausen.

Under lördagen med kören Vazis på plats på Magneten, var Eivor en av arrangörerna och hon berättar att det var en häftig upplevelse. Hon tycker att det var riktigt roligt att så många dök upp med ett sådant positivt bemötande.

Manskören Vazis.

Efter den fina sången talade Magda Simonia lite om de georgiska texterna och visade bilder på landskap från Georgien samt berättade om landet.

Hon säger även att Magdas kompisar kom på besök och hade med sig fantastiska georgiska kakor som de bjöd på. De avslutade också kvällen med att framföra en liten sång på sitt nationalspråk.

Det var en otroligt lyckad kväll!

Temat för årets kulturveckor i Krokom är “Möten över gränser förenas i kulturen” och något som ligger Eivor nära om hjärtat.

Hon tycker att det är viktigt att influera och ta del av andra influenser från olika delar av jorden för att kunna lära sig utav varandra.

Det är viktigt för oss människor att mötas och världen är större än bara en liten by.

Powered by Labrador CMS