Ett glatt gäng från Befrielserörelsen steker kolbullar på löpande band.
Befrielserörelse stekte kolbullar på äldreboende
OFFERDAL (JT) Befrielserörelsen Jämtland ser man kanske mest under Storsjöyran eller i Vinterparken i Östersund. Ibland ger de sig utanför stan och har med sig stekpannor, smet och fläsk. Serviceboendet Hällebo fick besök av dem och boende och besökare fick äta kolbullar till lunch.
Den har kallats Jämtlands nationalrätt. Kolbullen, denna maträtt som en gång i tiden var basfödan hos många huggarlag, har nu stigit i graderna och enligt vissa, är en ren och skär delikatess. Vetemjöl, salt, vatten och rimmat fläsk är ingredienserna. Den ska stekas i en mindre modell av gjutjärnspanna. Avsmakas gärna också med en stor klick lingonsylt.
Idag besöker Befrielserörelsen Jämtland, servicehuset Hällebo i Offerdal. Ett gäng på fem personer sitter vid en öppen eld och stekpannorna är redo att börja steka.
– Vi besökte Hällebo på Jämtlands nationaldag 12 mars och skänkte då en jämtlandsflagga till dem. Sedan gav det ringar på vattnet och idag är vi här och steker kolbullar. Vi kommer att göra cirka 60, säger Karin Abrahamsson som är ordförande i Befrielserörelsen.
Jämtlands Tidning Digital 1 mån
55 kr
Köp nu
24 timmar digitalt för 15 kr.
15 kr
Köp nu