Ett glatt gäng från Befrielserörelsen steker kolbullar på löpande band.

Befrielserörelse stekte kolbullar på äldreboende

OFFERDAL (JT) Befrielserörelsen Jämtland ser man kanske mest under Storsjöyran eller i Vinterparken i Östersund. Ibland ger de sig utanför stan och har med sig stekpannor, smet och fläsk. Serviceboendet Hällebo fick besök av dem och boende och besökare fick äta kolbullar till lunch.

Publicerad

Den har kallats Jämtlands nationalrätt. Kolbullen, denna maträtt som en gång i tiden var basfödan hos många huggarlag, har nu stigit i graderna och enligt vissa, är en ren och skär delikatess. Vetemjöl, salt, vatten och rimmat fläsk är ingredienserna. Den ska stekas i en mindre modell av gjutjärnspanna. Avsmakas gärna också med en stor klick lingonsylt.

Idag besöker Befrielserörelsen Jämtland, servicehuset Hällebo i Offerdal. Ett gäng på fem personer sitter vid en öppen eld och stekpannorna är redo att börja steka.

– Vi besökte Hällebo på Jämtlands nationaldag 12 mars och skänkte då en jämtlandsflagga till dem. Sedan gav det ringar på vattnet och idag är vi här och steker kolbullar. Vi kommer att göra cirka 60, säger Karin Abrahamsson som är ordförande i Befrielserörelsen. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS