Så här ser färjan ut idag.

”Bara lite vatten” säger ägaren om kantrade färjan Skade i Ytterån

YTTERÅN (JT) Färjan Skade har en lång och anrik historia på Storsjön men nu verkar dess saga vara all. Den lutar rejält och har tagit in massor med vatten in över relingen, där den ligger vid Ytterån. Men ägaren Mårten Larsson, Oviken beskriver situationen med färjan för Jämtlands Tidning som ”bara lite vatten”. Ett försök till länsning har gjorts i helgen.

Publicerad

Skade ligger sedan flera år vid den gamla tjärfabriken vid Ytteråns utlopp i Storsjön. Den är kraftigt lutande, med vatten långt in över relingen. Den är 42 meter lång och 7,45 meter bred. 

Kapaciteten när den var i gång var 60 passagerare och 21 personbilar. Men den verkar något otursförföljd. Den levererade 1960 av Waplans Mekaniska Verkstads AB i Vaplan vid Nälden, som ” M/S Färja 61/218” och monterades i Ytterån. 

Samma år blev den insatt på Sannsundsleden men vid leveransturen från Ytterån till Sannsundet gick en topplockspackning till en av maskinerna sönder så de fick vända tillbaka för reparation. Vid premiärturen lastades färjan men när man skulle köra i väg stod den fast på botten. Konstruktören har ritat färjan för djupgående och man blev tvungen att bygga om färjelägena innan man kan köra med full last. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS