Leif Landin, Bengt ”LillBengt” Bergslid och Alfred Kereby.

Många deltog i byvandring i Ytterån

YTTERÅN (JT) På lördagseftermiddagen kunde man gå med på en byvandring i Ytterån ledd av Leif Landin och Bengt ”LillBengt” Bergslid. Det var en fascinerande historik man fick ta del av.

Publicerad

Den guidade turen startade på Åparken, där Leif och LillBengt värmde upp publiken på runt ett hundratal personer. Leif inledde med att säga att det är så fina omgivningar i Ytterån och har man bara susat förbi på E14 så har man missat något. Sedan sjöng LillBengt två riktiga sommarklassiker ”Barfotavisan” och ”Sommar och Sol” samtidigt som han spelade dragspel medan publiken sjöng med.

Sedan guidade Leif oss genom tiden då Ytterån var en knutpunkt för societeten, och en kurort dit man kunde åka och dricka av det berömda hälsovattnet. Leif berättade vidare att det var prosten Tideman från Rödön som 1756 först upptäckte de hälsosamma källorna.

Under 1700-talets slut fanns det en enklare brunnsanstalt där, men det var först på 1860-talet som samhället blomstrade ordentligt med bland annat ett badhus. På 1880-talet hade Ytterån fått järnväg och då fanns även Ytterå Brunns- och Badanstalt. Under byvandringen fick vi se var badhuset låg, och Leif berättade att det fanns en mängd olika kurer att tillgå, som massage, lerbad, andra kurbad och så vidare.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS