Ylva Åkesson fick lägga ner sitt företag när telefonin inte fungerade och hennes kunder inte kunde nå henne. Men det var värre ändå när hennes pappa var svårt sjuk och hon väntade på det svåra sista samtalet. “Man vill ju kunna nås då”, säger hon. Ovanför fönstret sitter en av Ylvas alla signalförstärkare.

Telia stängde kopparnätet – företagare tvingades sluta: Stora problem för invånarna i Renån

RENÅLANDET (JT) Telia lovade att lösa trygghetslarm och andra viktiga frågor med wifi-telefoni när de la ner kopparnätet i Renålandet, tre mil väster om Strömsund. Men invånarna vittnar om en mycket knapphänt telefonmottagning och en vardag som försvåras och känns otrygg.

Publicerad Senast uppdaterad

Renålandet, som ligger i dalen mellan två berg – Riberget och Skavberget – befinner sig i så kallad radioskugga. Sen Telia stängde ner kopparnätet för några år sen orkar inte signalerna från telefonmasterna hela vägen över bergen till Renålandet och dess närområden. Vissa dagar går det inte att använda telefonerna alls. Ylva Åkesson brukade baka tunnbröd, ha catering och servering, men när hon på grund av den dåliga täckningen inte var kontaktbar, tappade hon kunder och fick lägga ner sitt företag.

– Det blev nästan omöjligt att driva det efter att kopparnätet klipptes. Efter sex års verksamhet fick jag lägga ner. Jag kunde aldrig ta emot beställningar hemifrån, utan jag där jag hade mobilmottagning fick jag passa på att ringa upp arga kunder och be om ursäkt för att de inte fick tag på mig. De kunde ju inte lägga in beställningar när de inte kunde nå mig, säger Ylva.

Två dagar i veckan hade Ylva servering i bygdegården Skalbäcksstugan i Kärnäset, där kunde hon inte ta emot samtal heller. Kunder som ringde för att kolla om hon hade öppet kom aldrig fram.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS